Через додаток «Дія» шахраї оформили на українку кредит — експерт з кібербезпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через додаток «Дія» шахраї оформили на українку кредит — експерт з кібербезпеки

Кримінал
10713
В Україні поширюється новий спосіб шахрайства. Шахраї оформили кредит за допомогою програми «Дiя», а колектори вимагали повернути суму боргу з відсотками 12 тис. грн за користування кредитними коштами.
Про це розповів експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун на своїй сторінці у Facebook.
«Цифровий апокаліпсис в Україні оголошується відкритим. Громадянка України Людмила Ж. (це реальна людина, усі контактні дані та копії документів є) начебто „взяла кредит“ через додаток Дія. Звісно, вона цей кредит не брала. Звісно, вона навіть не зареєстрована у Дії. Звісно, на момент оформлення шахрайського кредиту у неї не було навіть ID-картки (а був старий паперовий паспорт-книжечка)», — пише Корсун.
Громадянка звернулася зі скаргою у кредитну установу, яка надала кредит, але та відповіла, що «у Товариства відсутні достатні підстави вважати, що кредитний договір з Товариством замість Людмили укладено іншою особою».
Постраждала також написала заяву в поліцію та кіберполіцію, та результатів це не дало. Далі вона звернулася в Дію і в Національний банк. У Дії їй відповіли, що додаток добре захищений і отримати кредит з його допомогою неможливо, а Нацбанк відповів, що «у Національного банку відсутні повноваження щодо розслідування та підтвердження або спростування фактів протиправного утворення кредитної заборгованості певних позичальників небанківських фінансових установ внаслідок вчинення шахрайських дій іншими особами (особою) та надходження погроз з вимогою погашення такої заборгованості».
«НБУ, замість допомоги, ввічливо повідомляє постраждалій, що загальна сума заборгованості станом на 07.06.2021 складала 11 677,50 грн, яка складається з: 2 430,00 грн — тіло кредиту; 9 247,50 — проценти, нараховані за користування кредитом», — додав Корсун.
«Усі держслужбовці начебто „розбираються“, але питання залишається невирішеним, зате колектори продовжують вимагати повернути неіснуючий кредит», — наголошує Корсун.
Що робити у такій ситуації?
«Теоретично, можна писати відкриті листи та підписувати петиції. Але це недієвий інструмент. Влада просто ігнорує +25 000 підписантів будь-яких петицій. Численні попередження професійної кібербезпекової спільноти також не помічаються, а проти особливо активних та наполегливих фабрикують кримінальні розслідування», — каже експерт.
За його словами, зараз немає готових порад, як протидіяти всьому цьому.
Тож, редакція Finance.ua вирішила запитати у читачів, що вони думають з цього приводу. Пишіть у коментарях свою думку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас