Нацбанк оновив порядок дії деривативних контрактів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк оновив порядок дії деривативних контрактів

Казна та Політика
164
Національний банк узгодив низку нормативно-правових актів для функціонування деривативних фінансових інструментів.
Про це повідомляється на сайті НБУ.
Зміни передбачають:
1). Затвердження нового порядку погодження специфікацій деривативних контрактів грошового ринку.
Сьогодні Нацбанк здійснює погодження типових форм деривативів, обіг яких відбувається на фондових біржах. Відповідно до вимог оновленого законодавства, якщо укладання деривативних контрактів грошового ринку має здійснюватися згідно зі специфікаціями, то оператор організованого ринку повинен попередньо (до реєстрації у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку) погодити з Національним банком специфікації для кожного виду деривативних контрактів.
Новий порядок погодження цих документів визначений в Положенні про порядок погодження центробанком специфікацій деривативних контрактів грошового ринку. Норми цього документу визначають, зокрема:
  • мінімальні вимоги до пакета документів, що подається оператором організованого ринку до Національного банку;
  • строки його розгляду та підстави для відмови оператору організованого ринку в погодженні специфікації деривативного контракту;
  • дії оператора організованого ринку у разі, якщо після погодження специфікації деривативного контракту Національний банк відповідно до Закону України «Про валюту і валютні операції» запровадив нові заходи захисту.
2). Включення розрахунків за деривативними контрактами до переліку операцій, що здійснюються за поточними рахунками в національній та іноземній валюті нерезидентів (юридичних та фізичних осіб) та за кореспондентськими рахунками ЄБРР і банків-нерезидентів в національній валюті, що відкриті в банках України.
3). Приведення термінології та окремих визначень у нормативних документах Національного банку у відповідність до Закону про ринки капіталу, зокрема уточнено визначення «валютні операції на умовах „своп“», «валютна операція на умовах „форвард“», «форвардний договір».
Крім того, з метою узгодження нормативних документів Національного банку із Конвенцією ООН «Про привілеї та імунітети Обʼєднаних Націй» регулятор визначив, що режим поточних рахунків, відкритих ООН, не обмежується жодним фінансовим контролем, правилами або мораторієм будь-якого виду. За оцінками Національного банку, відповідні зміни забезпечать оновлення правового поля для функціонування ринку деривативних фінансових інструментів в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас