Рада відновила проведення електронних закупівель під час карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада відновила проведення електронних закупівель під час карантину

Казна та Політика
177
Верховна Рада під час засідання 1 липня проголосувала за основу і в цілому за законопроєкт №3715 про внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі» щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель.
За відповідний законопроєкт проголосували 355 народних депутатів.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Зокрема, документом пропонується виключити положення законодавства, відповідно до яких товари, роботи чи послуги, необхідні для запобігання виникненню/поширенню, локалізацію/ліквідацію спалахів, епідемій/пандемій COVID-19 можна було закуповувати без використання закону України «Про публічні закупівлі» (без системи «Прозоро»).
Водночас, як наголошують автори змін до закону, попри те, що закон дозволяв оперативно реагувати на виклики, пов’язані з виникненням та поширенням коронавірусної хвороби, передбачені ним послаблення створювали певні корупційні ризики.
«Непоодинокі випадки, коли державні установи закуповували товар, ціна за одиницю якого була у вісім разів вищою за фактичну. Наприклад, було закуплено захисні окуляри ціною за одиницю товару у 201 грн, тоді як фактична вартість одиниці товару становить 25 грн», — йдеться у пояснювальній записці.

Довідка Finance.ua:

  • 29 квітня Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про скасування можливості придбання товарів і послуг для державних потреб без використання електронної системи закупівель під час карантину у зв’язку з поширенням COVID-19.
  • У березні 2020 року ВР схвалила законодавчий пакет щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас