Парламент посилив вимоги до корпоративного управління в банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент посилив вимоги до корпоративного управління в банках

Казна та Політика
225
Верховна Рада ухвалила закон №4367 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи».
Документ у другому читанні підтримали 279 народних депутатів.
Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
«Прийняття законопроєкту підвищить якість виконання Національним банком своїх функцій у сфері банківського регулювання, сприятиме підвищенню рівня нагляду за банками та банківською системою в цілому, гармонізує положення українського законодавства із законодавством ЄС у банківській сфері», – йдеться у пояснювальній записці.
Документ закріплює за Нацбанком функцію з визначення порядку розрахунку регулятивного капіталу банківської групи, підгруп банківської групи, вимог щодо формування буферів капіталу та їх значення, вимог щодо оцінки внутрішнього капіталу та ліквідності.
Крім того, НБУ надається право встановлювати для банківської групи або підгруп банківських груп вимоги щодо:
  • достатності капіталу;
  • достатності ліквідності;
  • підвищених значень економічних нормативів за результатами оцінки банківської групи, проведеної під час нагляду на консолідованій основі.
Тепер Нацбанк зможе запроваджувати для банківської групи чи її підгруп коефіцієнт левериджу та визначати його значення й порядок розрахунку. Також НБУ зможе визначати умови, за яких на учасника банківської групи або підгрупи не поширюються вимоги, установлені Нацбанком відповідно до Закону.
Національному банку дозволили встановлювати кількісні обмеження операцій, що генерують кредитний ризик між учасниками банківської групи та їх пов’язаними особами у своїх нормативно-правових актах. Також НБУ зможе вимагати від відповідальної особи банківської групи розширення предмета аудиторської перевірки.
Закон також встановлює, що тепер у голови НБУ буде шестеро заступників. Під час розгляду законопроєкту в другому читанні депутати відмовилися від ліквідації посади першого заступника голови НБУ.
Депутати також вирішили не забороняти службовцям Нацбанку брати кредити в банках та інших фінустановах.
Згідно із законом, під час створення та ліцензування банків потрібно буде підтверджувати належний фінансовий і майновий стан не лише засновників банківської установи, але й опосередкованих власників істотної участі в банку.
Крім того, засновники банку та власники істотної частини в ньому повинні будуть довести НБУ відповідність свого фінансового/майнового стану та ділової репутації встановленим законодавством вимогам.
Закон також посилює відповідальність ради і правління банку за прийняті рішення. Відповідно до закону, до ради і правління встановлюються вимоги колективної придатності кожного з органів управління.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас