Уряд розробив нову Програму дій: чого хочуть від економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд розробив нову Програму дій: чого хочуть від економіки

Казна та Політика
368
Кабінет Міністрів розробив нову, вже третю Програму дій до 2024 року — тепер вона втричі більша і охоплює цілі від інфраструктури до енергетики, бізнесу та інвестицій.
Про це відомо з документу Програми, що є у розпорядженні ЕП.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
Економічний блок містить 4 пріоритети.
«Велике будівництво». Передбачається модернізація транспортної інфраструктури: будівництво та ремонт доріг і мостів, летовищ; оновлення рухомого складу залізниці. До 2024 року уряд хоче передати у концесію 6 морських портів. Віднесли також і житлові питання: підвищення рівня оплати за компослуги, майже вдвічі збільшити кількість населених пунктів, де сортують сміття та зменшити кількість проблемних об’єктів житлового будівництва.
«Інвестиційний хаб». У цьому пріоритеті уряд визначає метою для себе створення Фонду Фондів, запуск Національної біржі з торгівлі капіталом і товарами.
Зокрема, уряд планує до 2024 року збільшити співвідношення обсягу торгів на організованому фондовому ринку до ВВП до 15% з 8% у 2020 році. До 2024 року — збільшити чистий приплив інвестицій (ПІІ) до 5 — 5,5%.
Щодо держвласності, усі держпідприємства, що не функціонують, уряд ліквідує або реорганізує.
«Легкий бізнес». У цій частині уряд має 7 програмних цілей, що стосуються податків, митниці, фінансової звітності, зайнятості тощо. Зокрема, йдеться про зменшення регуляторного навантаження на бізнес внаслідок покращення системи держнагляду.
Серед цілей: перегляд екологічного податку, імплементація законодавства для реалізації Угоди FATCA, подальша імплементація ВEPS для підвищення прозорості міжнародних транзакцій.
Крім того — виконання Угоди про асоціацію в частині контролю за тютюном, пальним; оподаткування акцизом пива, пального і спирту. Окремим пунктом прописана реформа Митниці: зменшення часу проходження митних процедур, поступ у виконанні Угоди щодо митних питань. Також для малого та середнього бізнесу створять онлайн-платформу для навчання, фінансування та консультацій.
Щодо зайнятості, планується підтримка для «заробітчан» для започаткування власної справи та програми зі зменшення безробіття, осучаснення трудового законодавства (до 2022 року).
«Нова економіка». Це найбільший економічний пріоритет уряду, що охоплює промисловість, енергетику, інфраструктуру, агрополітику тощо. Так, уряд ставить собі за мету зробити українське промвиробництво конкурентоздатним на внутрішньому та зовнішньому ринках, зокрема — стратегічні галузі промисловості.
Однією з цілей є реформа «Укроборонпрому» та створення Державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу України (до 2022 року). Щодо енергетики, уряд прямує до інтеграції в європейський енергетичний простір та незалежності від енергосистем РФ та Білорусі. Зокрема — до інтеграції до ENTSO-E (до 2023 року), адаптації до енергетичного законодавства ЄС та диверсифікації джерел постачання газу.
У «Новій економіці» йдеться і про конкурентний ринок залізничних перевезень — з 2023 року їх має бути вже 4. Звісно, метою є і реформа «Укрзалізниці».
Чимало уваги приділили держпідтримці сільгоспвиробників, агрострахуванню, меліорації та прозорому регулюванню земельних відносин.
Для Мінфіну цілями визначили підтримку малого та середнього бізнесу, підвищенню рівня іпотеки та реструктуризацію боргів Фонду гарантування вкладів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас