Кабмін відклав підвищення цін на електроенергію для населення ще на місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін відклав підвищення цін на електроенергію для населення ще на місяць

Енергетика
910
Кабінет міністрів України продовжив термін дії чинної моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на оптовому ринку електричної енергії для населення до 1 серпня.
Постановою №659 від 29 червня уряд зберіг нинішню ціну для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт-год до 1 серпня 2021 року.
Відповідні зміни внесено до постанови Кабміну № 483 від 5 червня 2019 року.
Про динаміку цін на «комуналку» можна завжди дізнатися в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, там ми публікуємо тільки свіжу та актуальну інформацію!
Нагадаємо, в кінці грудня минулого року Кабмін скасував пільговий тариф на перші 100 кВт електроенергії в розмірі 0,9 грн/кВт-год, встановивши єдину ціну в розмірі 1,68 грн/кВт-год. Наприкінці квітня Кабмін вирішив залишити тариф для населення на цьому рівні ще на два місяці — до 30 червня.
Міненерго планувало минулого тижня представити проєкт нової моделі ПСО, про що 18 червня анонсував міністр енергетики Герман Галущенко. Він пояснив, що пропонується «диференційований підхід до оплати електроенергії в залежності від категорій споживачів». За словами Галущенка, для побутових споживачів, які споживають за місяць менше 100 кВт-год (16 млн домогосподарств), ціна буде нижчою за нинішню.
Агентство Інтерфакс-Україна писало з посиланням на джерело в Кабміні, що обговорюється проєкт ПСО, який передбачає поділ споживачів на чотири категорії в залежності від обсягів споживання (до 100 кВт-год; 100−300 кВт-год; 300−500 кВт-год, від 500 кВт-год). Максимальний тариф пропонується встановити на рівні близько 3 грн/кВт-год.
Незважаючи на план представити проєкт нової моделі ПСО, Міненерго минулого тижня запропонувало продовжити чинну модель ще на місяць. В міністерстві зазначили, що нова модель повинна реалізувати два головні завдання: захистити соціально вразливі верстви населення за рахунок зниження тарифу, а також забезпечити підприємствам генерації можливість для модернізації виробничих потужностей і стабільної роботи.
«Для реалізації цих завдань необхідно визначити точну суму коштів, яку зараз потребує ринок. І вкрай важливо, щоб ринок функціонував стабільно. Ситуація, що склалась на ринку електроенергії у травні-червні, повністю спотворює можливість адекватного прогнозування моделі фінансово стабільної роботи для учасників ПСО», — пояснили в Міненерго.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас