УЗ підписала угоду з Крюківським заводом на постачання 100 пасажирських вагонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗ підписала угоду з Крюківським заводом на постачання 100 пасажирських вагонів

Фондовий ринок
402
Державна Укрзалізниця підписала угоду з Крюківським вагонобудівним заводом (КВБЗ) на постачання 100 пасажирських вагонів.
Про це повідомив в Facebook в.о. голови УЗ Іван Юрик.
«Вперше в історії країни таку кількість вагонів буде закуплено за кошти держави», — зазначив він.
Перша партія вагонів (не менше 20) має надійти у цьому році. Інші КВБЗ має поставити до кінця наступного року.
У рамках договору КВБЗ має побудувати та поставити Укрзалізниці:
  • 51 купейний вагон;
  • 12 спальних вагонів;
  • 20 купейних вагонів, обладнаних для перевезення пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі;
  • 17 купейних вагонів для перевезення пасажирів з інвалідністю в колісному кріслі та купе начальника поїзда.
Вагони будуть обладнані кондиціонерами, вакуумними туалетами, у кожному купе передбачені розетки, енергозберігаюче освітлення, повідомляється на сайті держкомпанії.
УЗ купує вагони у КВБЗ за кошти держбюджету: на ці цілі передбачили 3 млрд грн.
«Придбання вагонів проводиться за переговорною процедурою. За результатами процедури вийшли на договірну ціну вагона, яку компанія отримає у 2021-2022 роках, проіндексовану лише на 6% (у базовій комплектації) до ціни попередньої тендерної поставки 2018 року. Виробник після виснажливих перемовин знайшов можливість максимально задовольнити вимоги Укрзалізниці, враховуючи в тому числі й амбітні плани держави продовжити інвестиції в оновлення пасажирського рухомого складу», — заявили в держкомпанії.
Інтернет-видання Наші гроші пише, що спочатку УЗ проводила конкурентний тендер, але держкомпанію звинувачували в тому, що вона прописала технічні вимоги під КВБЗ. Виробники зверталися до УЗ з проханням переглянути технічні вимоги на вагони, аби участь в тендері могли взяти європейські компанії. Також на тендер подала свою пропозицію китайська CRRC. У результаті Укрзалізниця відхилила з торгів усіх конкурентів КВБЗ, відмінила торги через відсутність конкуренції і провела пряму закупівлю.
За даними НКЦПФР, на 4 квартал 2020 року в числі акціонерів КВБЗ — естонські AS Skinest Finants (25% статутного капіталу), Osauhing DELANTINA (25%), OW Capital Management GmbH (Австрія, 25%) і зареєстрована у Великій Британії Transbuilding Service Limited (20%).
Водночас, за даними КВБЗ, бенефіціарними власниками (контролерами), які сукупно володіють більше 90% акцій компанії, є голова наглядової ради Володимир Приходько, його дружина Наталія Приходько, естонський бізнесмен Олег Осиновський і голова ради директорів російського виробника вагонів Завод металоконструкцій Станіслав Гамзалов.
Згідно з річним звітом КВБЗ, в 2020 році його чистий дохід скоротився в 2,5 рази порівняно з 2019 роком — до 3 млрд 337 млн грн, чистий прибуток скоротився в 11,5 рази — до 71,8 млн грн.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас