З 1 липня Держпраці почне перевірки підприємств щодо виявлення незадекларованих працівників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 липня Держпраці почне перевірки підприємств щодо виявлення незадекларованих працівників

Особисті фінанси
698
З 1 липня Держпраці у взаємодії з ДПС розпочне інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників.
Про це інформує пресслужба відомства.
Кого перевірять? Інспекції проводитимуть серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці. Першочергово у полі зору інспекторів будуть роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію та продовжують ухилятись від декларування найманих працівників.
Зазначається, що під час інформаційної кампанії, протягом майже 6 місяців поточного року, інспектори праці проінформували понад 62 тис. роботодавців та їх працівників про переваги офіційного працевлаштування.
У яких сферах зафіксували найбільше працівників «у тіні»:
  • торгівля – 36 тис.;
  • сільське господарство – 6 тис.;
  • транспорт – 5 тис.;
  • організації харчування – 3 тис.
На що мають право інспектори:
  • відповідно до чинного законодавства інспектор праці може прийти до будь-якого роботодавця в будь-який день та час з метою перевірити оформлення трудових відносин;
  • для виявлення незадекларованих працівників, інспектор може безперешкодно проходити до виробничих, службових та адміністративних приміщень роботодавців, знайомитися з документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, спілкуватися з працівниками та представниками роботодавця, ставити їм питання та отримувати пояснення;
  • при виявленні незадекларованих працівників невідкладно будуть вживатися заходи щодо притягнення до відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю та податкового законодавства.
Штрафи і санкції. Відповідно до законодавства за порушення законодавства про працю (незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, фактичне використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день) складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн.
Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 000 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас