Для будівництва українського космодрому необхідно 4,8 млрд грн, – голова Держкосмосу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для будівництва українського космодрому необхідно 4,8 млрд грн, – голова Держкосмосу

Казна та Політика
1897
Будівництво вітчизняного космодрому коштуватиме Україні 4,8 млрд грн.
Про це розповів голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай в інтерв’ю Mind.
Фінансування передбачено з держбюджету. Функціонування космодрому буде здійснюватися за госпрозрахунком, тобто космодром надаватиме послуги вітчизняним і зарубіжним компаніям з виведення супутників на орбіту, забезпечуючи собі існування і прибутковість.
«Це невелика сума в порівнянні з вартістю запуску аналогічних проєктів — середня вартість створення космодрому — від $ 1 млрд. Це досягається за рахунок того, що у нас дуже високий ступінь готовності багатьох продуктів і високий обсяг напрацювань. Думаю, на початку 2024 року з власного космодрому ми запустимо першу ракету, за умови старту держфінансування в цьому році. Фінансування буде поетапним. За такою ж формулою йде робота зі створення супутникової системи: в рамках концепції, схваленої президентом, плануємо створити сузір’я з семи супутників до кінця 2025 року і вивести їх на орбіту», — заявив Тафтай.
До речі, про технології та фінанси ми також пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб не пропустити важливі новини! &#129 323;
Голова Держкосмосу пояснив, що будівництво власного космодрому — «це не затратна частина, а інвестиції»:
«Бо всі гроші, які ми в нього інвестуємо, повернуться в Україну у вигляді податків, зарплат, оплати комунальних послуг тощо. Тобто велика частина вкладених грошей повернеться до держбюджету».
Також Тафтай відзначив, що географічно Україна розташована так, що ми не можемо мати власний космодром на материковій частині країни, але маємо можливість створити його у вигляді плавучої платформи.
Фото: Укринформ
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас