Як змінюватиметься система охорони здоров’я в постковідну еру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінюватиметься система охорони здоров’я в постковідну еру

Світ
348
Пандемія коронавірусної хвороби, яка на сьогоднішній день вирвалася в першу трійку основних убивць людства після серцево-судинних захворювань та онкології, прискорила процес переходу системи охорони здоров’я від симптоматичного лікування (sick care) до health care – превентивної, предиктивної, персоналізованої діагностиці.
Про це під час своєї доповіді на iForum 2021 розповідав Рон Фрідман – генеральний директор і співзасновник медтех компанії Mawi.
«До 2035 року 45% населення планети матиме хоча б одне захворювання серця. Вартість лікування, будь-якої хірургічної операції по серцю в Америці, наприклад, – це понад $100 тис. Це дуже дорогі пацієнти для страхової системи, для госпітальної системи і для держави загалом», – каже він.
Однією з найбільших пандемій майбутнього, яка насправді вже зараз набирає обертів, буде клінічна депресія.
«18 млн людей щороку в Америці страждають даним захворюванням. Це одна з причин неможливості людини працювати, по факту, інвалідності, у віці 15-44 років. Що 12 хвилин через суїцид помирає одна людина від депресії. Депресія запускає механізм розвитку інших захворювань в нашому організмі. Понад 10% людей так чи інакше страждають хоча б одним із захворювань, пов’язаних з параметром mental health (психічне здоров’я. – Ред.)», – наводить статистику Фрідман.
Він каже, що наявність будь-якої проблеми – це можливість, тому вже зараз велика кількість стартапів грає в ніші mental health. І ця ніша буде розвиватися.
Рон Фрідман також озвучив кілька основних трендів, які будуть запускати радикальні зміни в системі охорони здоров’я.
1). Аналізи, коли за краплею крові можна визначити зміст будь-якої речовини в організмі.
«Це означає, що ринок фарми взагалі перейде на іншу модель. Зараз ми платимо за пігулку, а не за результат. Якщо ж можна виміряти концентрацію діючої речовини і зрозуміти її ефективність завдяки таким прискореним аналізаторів крові, у нас вся фарм-індустрія перейде на передплатну модель, де ми платитимемо за результат», – пояснює експерт.
2). Доставка дронами.
«В Україні логістичні послуги розвинені добре, ми можемо швидко отримувати медикаменти як на рівні клінік, так і на рівні пацієнтів. Величезна кількість людей у ​​світі не має такого доступу до медикаментів через відсутність доріг, транспортної системи», – каже Рон Фрідман.
3). Стовбурові клітини для лікування діабету.
«6% населення Землі – це люди з діагностованим I або II типом діабету. Можна по-різному ставитися до стовбурових клітин: одні кажуть, що це панацея, інші – що це фейкова технологія, яка не буде активно використовуватися. Дуг Мелтон – один із професорів Стенфорда, заснував стартап з метою запустити всередині організму вироблення інсуліну, коли він не виробляється у хворих з діабетом», – розповів спікер.
Величезне майбутнє, за словами Фрідмана, лежить в тому, що називають Neuralink – технології брейн-інтерфейсів:
«Ілон Маск змінює цю індустрію. І знаючи швидкість, яку задає Маск ринку, це буде все скоро. Є зрозуміла проблема – проблема реабілітації людей після інсульту, з альцгеймером, коли потрібно навпаки посилати імпульс від кінцівок».
Крім того, громіздкі технології, такі як ультразвук, будуть зменшуватися, з’являтися в смартфонах, що дозволить лікарям і клінікам надавати допомогу ефективніше.
Ще один прорив, зазначає Рон Фрідман, – digital twin:
«Це коли ми створюємо діджітальную копію об’єкта й можемо ставити на ній різні досліди. Якщо ми робимо цифрову копію серця, кардіохірурги можуть почати експериментувати та продумувати шлях операції, різних втручань на персоналізованій цифровій копії саме вашого серця перед тим, як вони полізуть в людину й почнуть робити якісь маніпуляції, які можуть стати смертельними або невдалими».
За словами експерта, великий ринок сьогодні – все, що називається connected health. Це різні пристрої, які дозволяють безпосередньо передавати дані зі свого будинку в лікарню.
«Лікар може аналізувати ці дані й допомагати вам, краще поставивши діагноз, або ж помінявши стратегію лікування, або цю стратегію змінити радикально», – пояснює він.
У постковідний час весь фокус уваги буде ще більше зміщений з sick care – симптоматичного лікування на health care – проактивне лікування.
«Це про превентивну, предиктивну, персоналізовану діагностику», – резюмує Рон Фрідман.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас