Новий закон посилить вимоги до платоспроможності страховиків — НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон посилить вимоги до платоспроможності страховиків — НБУ

Казна та Політика
197
Ухвалений у першому читанні законопроєкт №5315 «Про страхування» передбачає нові підходи до ліцензування страховиків та посилені вимоги до забезпечення їх платоспроможності.
Про це повідомляє пресслужба Нацыонального банку у Фейсбуці.
«Проєкт закону „Про страхування“ — не про зміну декорацій. Він про капітальний ремонт системи регулювання та нагляду на страховому ринку. Щоб в Україні з’явився фундамент для роботи платоспроможного, стійкого, конкурентного ринку страхування із належним захистом прав споживачів цих послуг», — йдеться в повідомленні.
Документ передбачає нові підходи до ліцензування страховиків. Нове регулювання планує перейти від ліцензування окремих видів страхування до ліцензування за класами.
Фактично страховик буде отримувати лише одну ліцензію із класами на страхування різних ризиків. Так, ліцензії стануть гнучкішим інструментом: компанії зможуть додавати додаткові класи страхування, або навпаки — звужувати обсяг власної ліцензії без зайвих операційних витрат.
Також передбачаються посилені вимоги до забезпечення платоспроможності страховиків. Законопроєкт пропонує диференційований підхід до оцінки платоспроможності компаній залежно від обсягів їхньої діяльності та ризиковості операцій, а також від класів страхування, за якими здійснюється діяльність.
Запроваджуються також нові вимоги до умов провадження діяльності страховиків. Йдеться про прозору структуру власників, бездоганну ділову репутацію, задовільний фінансовий стан, прозорі джерела походження коштів, належну організацію системи управління.
Також запроваджуються запобіжники втечі страховиків з ринку «по-англійськи». Уперше в українському законодавстві з’явиться чітка процедура виходу компаній з ринку як у добровільному, так і примусовому порядку. Будуть встановлені цивілізовані правила передачі страхового портфеля. Це захистить споживачів страхових послуг, забезпечивши максимально можливий обсяг виконання зобов’язань перед ними з боку страхових компаній.
У Нацбанку наголошують, що до другого читання до законопроєкту № 5315 важливо внести певні зміни. Зокрема, документ залишає страховикам можливість працювати у якості товариств із додатковою відповідальністю.
На думку Національного банку, така організаційно-правова форма має низку недоліків перед акціонерними товариствами. Як для повноцінного нагляду, а значить, захищеності клієнтів, так і для уникнення регуляторного арбітражу на страховому ринку в Україні критично важливо, вважають в НБУ, встановити для страховиків єдину організаційно-правову форму — лише акціонерні товариства.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас