НБУ поступово згортатиме антикризові монетарні заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ поступово згортатиме антикризові монетарні заходи

Казна та Політика
393
Національний банк України починає поступово згортати екстрені заходи з підтримки банків, запроваджені у відповідь на коронакризу. Йдеться, зокрема, про довгострокове рефінансування та процентні свопи.
Про це повідомляється на сайті регулятора.
Як зазначається, ці механізми надали додаткову підтримку банківській системі та кредитуванню під час найтяжчого періоду кризи та на початковому етапі економічного відновлення. Проте вони втрачають актуальність в умовах повернення економіки до стійкого зростання та стабілізації функціонування фінансових ринків.
За оцінками НБУ, банківська система України перебуває у високоліквідному стані та може вже повертатися до засад, що діяли до коронакризи. Водночас з метою мінімізації ризиків для фінансової системи та економіки, а також для ретельнішого аналізу функціонування банків у попередніх та нинішніх умовах, процес згортання антикризових заходів буде поступовим.
Що зміниться:
  • з 1 липня 2021 року граничні строки кредитів довгострокового рефінансування скоротяться з 5 до 3 років;
  • будуть обмежені обсяги аукціонів: із липня — до 5 млрд грн, із серпня — до 4 млрд грн, із вересня — до 3 млрд грн. Водночас періодичність аукціонів своп процентної ставки з 1 липня зменшиться з двох до одного разу на місяць, а гранична строковість — із 5 до 3 років;
  • операційний дизайн монетарної політики. Так, з 1 липня строковість депозитних сертифікатів повернеться до докризового показника — із 7 до 14 днів. Це надасть стимули для розвитку міжбанківського кредитного ринку;
  • за відсутності суттєвих шоків на фінансових ринках застосування довгострокового рефінансування та процентного свопу буде припинено з 1 жовтня 2021 року;
  • додатково у вересні розглядатиметься доцільність зниження строковості за регулярними кредитами рефінансування.
Водночас Національний банк надалі уважно спостерігатиме за перебігом пандемії та економічною ситуацією й за необхідності відновить використання антикризових заходів підтримки банків.
«Банківська система пройшла коронакризу на відмінно. Неконвенційні заходи виконали свою роль у період кризи, водночас за нинішніх економічних умов нагальної потреби в їх подальшому використанні вже немає. Наразі виважене і вчасне згортання антикризових інструментів не матиме негативного впливу на банки й економіку. Натомість це сприятиме підвищенню спроможності Національного банку впливати на інфляційні процеси», — зазначив Голова Національного банку Кирило Шевченко.
«Наші антикризові інструменти дали змогу банкам не тільки впевнено пройти кризу, але й інвестувати в довгострокові проєкти в складні часи. Проте їх постійне використання Національним банком знижує мотивацію банків до роботи з вкладниками та негативно впливає на ринкові механізми. Ми прагнемо до подальшого розвитку міжбанківського кредитування та свопів», — підкреслив заступник Голови Національного банку Юрій Гелетій.
Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас