Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки до 8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри очікують від НБУ підвищення облікової ставки до 8%

Кредит&Депозит
1179
Національний банк України 17 червня підвищить облікову ставку на 50 базисних пунктів (б.п.) — до 8% річних, у зв’язку із зростанням інфляції вище від прогнозу.
До такої думки схиляється більшість банкірів, опитаних агентством «Інтерфакс-Україна».
«Ми очікуємо, що НБУ в червні буде змушений продовжити цикл підвищення облікової ставки і підвищить її на 0,5 п. п. — до 8%. Хоча актуальний прогноз НБУ і передбачає збереження облікової ставки на рівні 7,5% до кінця року, проте інфляція продовжує прискорюватися швидше, ніж очікувалося», — сказав агентству директор Департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.
Він очікує, що в найближчі місяці інфляційний тиск буде посилюватися, а показник інфляції перейде в двійковий (two-digit) формат.
Його думку поділяє голова правління Юнекс Банку Іван Світек.
«Вважаю, Нацбанк буде змушений підняти облікову ставку на 0,5%. Інфляційна динаміка в травні виявилася вищою за квітневі прогнози НБУ. Враховуючи той факт, що інфляційне таргетування є одним з ключових завдань регулятора, йому доведеться підвищувати ставку», — сказав він агентству.
Світек нагадав, що квітневий прогноз НБУ передбачав вихід індексу споживчих цін на пікові значення ближче до кінця літа, що означає, що в найближчі два місяці інфляція продовжить прискорюватися, що вимагає реакції з боку НБУ.
Підвищення ставки до 8% також очікує директор департаменту казначейства та фінансових інститутів ОТП Банку Антон Коваленко.
Він зазначив, що за підсумками травня інфляція в Україні досягла дворічного максимуму — 9,5%, ставлячи під питання плани Нацбанку тримати облікову ставку на прогнозному рівні протягом 2021 року, тому регулятор повинен буде знайти компроміс — якому з інструментів інфляційного таргетування віддати пріоритет.
У свою чергу директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав кабін очікує збереження облікової ставки без змін на найближчому засіданні.
Аналогічної думки дотримується головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій.
«Хоча у регулятора і є серйозні підстави для підвищення облікової ставки, ми вважаємо, що рішення буде відкладено до наступного засідання в липні, коли вже можна робити більш обгрунтовані висновки про характер інфляції в цьому році. При цьому під час оголошення рішення будуть посилені акценти на тому, що НБУ готовий різко реагувати на прискорення ІСЦ інфляції», — зазначив він.
У свою чергу, начальник аналітичного відділу Альфа Банку Олексій Блінов очікує підвищення облікової ставки відразу на 100 б.п. — до 8,5% річних, виходячи з рішучих заяв НБУ щодо готовності посилити монетарну політику для повернення інфляції в цільовий діапазон.
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас