Врегулювання боргів за газ: Рада прийняла закон за основу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Врегулювання боргів за газ: Рада прийняла закон за основу

Казна та Політика
500
Верховна Рада на засіданні 15 червня підтримала у першому читанні доопрацьований законопроєкт 3508-д, яким пропонується механізм реструктуризації боргів теплокомуненерго та водопостачальників за газ.
Документ підтримав 301 депутат.
Один з авторів документу Євген Пивоваров пояснив, що законопроєкт є дуже важливим та дозволить пройти стабільно опалювальний сезон.
«Сьогодні до теплокомуненерго заборгованість населення становить 27 млрд грн, а заборгованість ТКЕ перед „Нафтогазом“ — 47 млрд грн та 8 млрд грн штрафних санкцій», — додав він. Цей документ має на меті вирішити питання фінансової заборгованості.
Ним пропонується:
  • скасувати начислення штрафних санкцій, або пені, на заборгованість, яка виникла після 1 травня 2020 року;
  • дозволити реструктуризацію заборгованості ТКЕ на 5 років;
  • накласти заборону на нарахування пені з боку постачальників природного газу по категорії населення.
Як зазначив голова підкомітету Комітету з питань енергетики та ЖКП Остап Шипайло, частина боргів пов’язана з недоліками державного регулювання.
«Такі борги не були враховані у рахунках кінцевих споживачів та не мають джерел погашення. Перекладати їх на тарифи майбутніх періодів — безвідповідально перед громадянами. Підприємства ЖКГ не можуть якісно готуватися до опалювального сезону — а це загрожує технологічною кризою взимку», — додав він.
За словами Шипайла, доопрацьований документ передбачає також верифікацію заборгованості та механізм запуску фактичного розрахунку.
Так, у вересні у Раді буде зареєстрований другий законопроєкт, що міститиме зміни до держбюджету. А саме, перевірені державою суми, які підлягають компенсації, та визначені під контролем Мінфіну джерела погашення.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас