Які будівельні роботи можна без дозволу проводити на власній земельній ділянці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які будівельні роботи можна без дозволу проводити на власній земельній ділянці

Нерухомість
42095
Будувати житлові будинки (приватні, дачні, багатоквартирні) або виконувати їх реконструкцію заборонено без отримання відповідного дозволу. Плануючи будівництво на присадибній ділянці, часто виникають питання щодо того, які об’єкти потребують отримання дозвільної документації на початок будівництва, а які можна будувати без відповідної документації.
Про це пише Координаційний центр з надання правової допомоги.
Приватні будинки:
  • на сьогодні для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські будівлі і споруди, прибудови до них, що були закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року та розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад, якими відповідно до законодавства здійснювалося ведення погосподарського обліку, проведення технічної інвентаризації щодо зазначених об’єктів нерухомості є необов’язковим.
Гаражі
  • сьогодні не потребує оформлення спеціальних документів будівництво гаражів, щоправда, без влаштування фундаментів;
  • будівництво капітальних гаражів, тобто таких, що мають фундамент і не є тимчасовими спорудами, потребує оформлення будівельного паспорта та повідомлення відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю.
Огорожі (паркани):
  • влаштування огорож на присадибних, дачних та садових ділянках не потребує оформлення дозвільних документів;
  • однак їх зведення має відповідати вимогам будівельних норм. Так, відповідно до ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» дозволено проектувати огородження як окремих ділянок, так і усієї прибудинкової території садибної забудови. Висота огороджень має бути не більше ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею для забезпечення нормативної інсоляції (проникнення сонячних променів) та провітрювання суміжних територій.
Приєднання та підключення до мереж:
  • приєднання та пiдключення до інженерних мереж відповідно до технічних умов iндивідуальних житлових будинкiв, садових, дачних будинків, господарських будівель і споруд, гаражів, розташованих на присадибних, дачних і садових земельних ділянках та земельних ділянках для будівництва індивідуальних гаражів, також не потребує оформлення дозвільної документації.
Покрівля, дверні та віконні прорізи:
  • заміна покрівлі будівель і споруд згідно з будівельними нормами без втручання в несучі конструкції, а також заміна вже існуючих заповнень віконних, балконних та дверних прорізів теж проводиться без необхідності отримання окремих дозволів.
Перепланування:
  • роботи з переобладнання та перепланування житлового будинку чи приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують оформлення документів, що дають право на виконання будівельних робіт;
  • після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.
Багатоквартирні будинки:
  • власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для проживання як єдиного цілого, – за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать правил експлуатації будинку і санітарно-технічних вимог;
  • переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів відповідно до законодавства.
Дізнавайтесь корисні новини та поради щодо нерухомості в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас