«Укренерго» планує випуск «зелених» облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укренерго» планує випуск «зелених» облігацій

Енергетика
260
НЕК «Укренерго» планує восени поточного року випустити п’ятирічні «зелені» облігації на суму орієнтовно EUR500 млн для погашення боргів перед виробниками зеленої електроенергії за 2020 рік.
Про це повідомив голова НЕК Володимир Кудрицький.
«Підставу це стверджувати дає наша підготовка, яку ми ведемо вже кілька місяців, розуміння цього процесу, а також той факт, що в держбюджеті передбачені кошти на держгарантії під випуск таких облігацій. Також у нас достатньо інструментів, ми бачимо підтримку державних органів влади в цьому процесі. Якихось принципових перешкод ми зараз не спостерігаємо», — сказав він пыд час 12-го Європейсько-українського енергетичного дня в Києві в п’ятницю.
За його словами, випуск цих облігацій дасть можливість НЕК покрити залишок заборгованості перед ДП «Гарантований покупець» за 2020 рік.
Кудрицький зазначив, що процентна ставка, під яку буде здійснюватися випуск, поки що невідома.
«Відсоток ми не знаємо, це буде питання переговорів, оцінки ринку, а також буде залежати від того, якою буде ставка суверенних облігацій України в період, коли ми будемо розміщувати свої», — роз’яснив голова НЕК.
Водночас він підкреслив, що до кінця року «Укренерго» має намір вирішити проблеми на балансуючому ринку, що значно поліпшить її фінансовий стан.
«До кінця року ми маємо плани вирішити проблеми на балансуючому ринку, щоб забезпечити ліквідність цього сегмента, і щоб генерація, що надає послуги на цьому ринку, зокрема в ОЗП, могла швидко отримати кошти за ці послуги», — поділився Кудрицький.
Коментуючи питання негативного впливу фінансового становища компанії на проходження її сертифікації як системного оператора, на чому акцентував голова Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач, Кудрицький висловив упевненість в позитивному результаті.
«Я думаю, зараз Секретаріат Енергоспівтовариства оперує збитком у нашій фінансовій звітності за 2020 рік, але необхідно взяти до уваги, що вже в четвертому кварталі 2020 року і в першому кварталі 2021-го ми демонструємо прибуток, і плануємо його за перше півріччя 2021 року. Відповідно, можна сказати, що наше фінансове становище прийшло в норму», — зазначив він, додавши, що «сьогоднішній тариф НЕК дає нам можливість бути прибутковими в цьому році, який стане роком фінансової стабілізації».
За його словами, всі ці питання будуть обговорюватися з Секретаріатом Енергоспівтовариства, а компанія надасть йому всю відповідну інформацію про фінансове становище, яка «дозволить прояснити всі питання».
«Коли ми продемонструємо наші поточні цифри, впевнений — настрій Секретаріату щодо нашої сертифікації зміниться на більш оптимістичний», — прогнозує Кудрицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас