Порахували видатки за напрямками українських міністерств у 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порахували видатки за напрямками українських міністерств у 2020 році

Казна та Політика
185
За 2020 рік видатки за напрямками українських міністерств склали 39,1 млрд грн. Найбільше пішло на судову владу – 15,7 млрд грн. На охорону здоров’я припало 8 млрд грн, а на наукову та науково-технічну діяльність НАНУ – 4,5 млрд грн.
Про це експерти розповіли Finance.ua під час дискусії щодо результатів оглядів витрат в Україні, яку організовував Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління.
У 2020 році до переліку огляду установ включили:
- МОН;
- МОЗ;
- МЗС;
- Мінсоцполітики;
- Мінкульт;
- Мінмолодьспорт;
- Міненергетики та захисту довкілля;
- Мінінфраструктури та Держагентство автомобільних доріг;
- Державна судова адміністрація;
- Національна академія наук України.
Порахували видатки за напрямками українських міністерств у 2020 році
«Завдання огляду витрат: знайти внутрішню неефективність за напрямками в міністерствах. Звісно, що це не популярна річ для міністерства. Вони мають визнати, що у них є ця внутрішня неефективність, і публічно про це сказати», – сказав директор Департаменту державного бюджету міністерства фінансів Володимир Лозицький.
У чому проблема з оглядами? Насамперед, коли така практика тільки впроваджувалася, профільні міністерства сприйняли це як можливість для збільшення своїх бюджетів. Утім, коли чиновники зрозуміли, що це працює не так, їхній ентузіазм одразу ж згас.
«Міністерства ставляться до цього так, ніби ми залазимо в їхню кишеню. До того ж більшість головних розпорядників це сприймає як значне додаткове навантаження в роботі. Ніхто не хоче себе перебудувати, щоб робити якусь додаткову роботу», – зазначив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев під час експертної дискусії щодо результатів оглядів витрат в Україні, яка відбулася в четвер, 10 червня.
За його словами, звіти, які готують міністерства, виконані погано й з них немає чого взяти, щоб імплементувати та використовувати в роботі.

Довідка Finance.ua:

  • Перша спроба запровадити огляд бюджетних видатків в Україні відбулася ще у 2018 році. Тоді обрали п’ять міністерств для експерименту. Утім, поставлених результатів не вдалося досягти сповна.
  • У березні 2019-го Кабмін видав розпорядження про черговий огляд витрат у п’яти міністерствах за дев’ятьма напрямками. У цей список потрапили МОН, МОЗ, Міненерговугілля, Мінсоцполітики, Мінагрополітики.
  • Їхні загальні видатки тоді склали 211,2 млрд грн. Найбільше припало на пенсійне забезпечення – 167 млрд грн. На освіту й науку пішло 34,6 млрд грн, а на охорону здоров’я – 5,9 млрд грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас