Фондовий ринок піратів і найбільш квітуча біржа світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок піратів і найбільш квітуча біржа світу

Фондовий ринок
2984
Сьогодні, 12 червня, відзначають своє професійне свято працівники фондового ринку.
Finance.ua на честь цього свята зібрав 10 цікавих фактів про цю професію і галузь в цілому.
1. Одна з перших бірж виникла в місті Брюгге (Бельгія), до якого переїхав купець Ван дер Бурсе. Він відкрив готель, який став популярним не тільки серед постояльців, але і серед різних торгових представників.
Бурсе організував на її території зали для клерків, переговорні кабінети і сейфи. Так готель купця набув популярності досить швидко, ставши центром торгівлі в місті, куди часто приїжджали іноземні купці.
Заведено вважати, що «біржа» — це слово, яке походить від прізвища цього знаменитого купця. У перекладі з латинської Bursa — це шкіряний мішок. Дійсно, перед входом у купця на стіні висів фамільний герб, на якому були зображені три шкіряні мішки.
Однак варто відзначити, що біржа Бурсе ніколи офіційно не була зареєстрована.
2. Біржа в Амстердамі вважається найбільш старовинною. Рік народження біржі – 1612, але торгівля почалася набагато раніше.
У 1612 було побудовано окрему будівлю для ведення торгівлі, а перед цим торги вели на мосту. Коли була погана погода, біржа «переїжджала» до церкви.
На амстердамській біржі торгували як товарами, так і цінними паперами. Першими публічними акціями стали папери Голландської Ост-Індської акціонерної компанії 1602 року.
Фондовий ринок піратів і найбільш квітуча біржа світу
3. Найбільші біржі – Нью-Йоркська NYSE (New York Stock Exchange) і NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation). Вони вже давно захопили першість і є найбільшими і найбільш капіталізованими майданчиками в світі.
До речі, Нью-Йоркська фондова біржа була заснована ще в 1792 році. Її створили 24 брокери, підписавши першу брокерську угоду — «Платанову угоду». Нею було закріплено створення асоціації торговців цінними паперами, що збиралися під деревом платан. Біржа розташована на Уолл-Стріт, де і росло легендарне дерево.
Фондовий ринок піратів і найбільш квітуча біржа світу
А ще Нью-Йоркську фондову біржу спочатку називали «тротуарною», оскільки трейдери збиралися на тротуарі біля будівлі, з вікна якої визирала людина і вигукувала котирування. Така система довго не прожила, оскільки часто людям доводилося стояти під вікнами в заметіль і дощ.
Так з часом трейдери перебиралися в приміщення, а котирування записували на грифельній дошці, що стала для них інструментом номер один на довгі роки, поки технічний прогрес не відправив її в історію.
4. Раніше учасники біржі працювали за принципом “Хто голосніший — у того найвигідніша угода”. Іноді самі трейдери, щоб виділитися серед колег і стати більш помітними, взували туфлі на величезних підборах. Саме через це в 2000 році в Чиказькій фондовій біржі було прийнято постанову, яка обмежувала висоту каблуків трейдерів. Метою цієї постанови було зниження травматизму.
5. Чорний понеділок – так називають 19 жовтня 1987 року, коли Dow Jones Industrial Average знизився на 22,61% – це найбільший одноденний відсоток втрати в історії США.
6. Microsoft врятувала Apple від подальшого падіння в 1997 році. Microsoft купила 150 млн акцій. Тоді співзасновник Apple Стів Джобс отримав такі необхідні грошові кошти в обмін на акції без права голосу і гарантію того, що Microsoft підтримає Office для Mac протягом п’яти років.
7. Людина, яка не заробила на Apple майже нічого. Якщо вже зайшла мова про компанію Apple, варто згадати ще одну історію. Вона сталася набагато раніше.
Рональд Вейн — це третій співзасновник Apple разом зі Стівом Возняком і Стівом Джобсом. У 1976 році всього через 12 днів після заснування компанії він продав свою частку в 10% акцій компанії назад Джобсу і Возняку, щоб уникнути фінансового ризику. Тоді він отримав за них якихось $ 800, а сьогодні його частка коштувала б більш ніж $ 200 мільярдів.
Фондовий ринок піратів і найбільш квітуча біржа світу
8. Всі знають поняття «бики» і «ведмеді» на біржі, проте мало хто знає, звідки вони взялися. Чому торговців, які грають на пониження, називають «ведмедями», а тих, хто на підвищення — «биками»? Все дуже просто — це пов’язано саме з поведінкою тварин: ведмеді б’ють лапою вниз, а бики навпаки рогами вгору.
9. У піратів може бути теж свій фондовий ринок. Сомалі вважається найнебезпечнішою країною світу. Саме тут в 2009 році місцеві пірати заснували піратську фондову біржу.
На майданчику розміщувалися акції судноплавних компаній, що промишляють морським розбоєм. «Інвесторам» було дозволено вкладати не тільки гроші, але і зброю, катери або обладнання в конкретну атаку, а натомість отримувати частину награбованого.
Наприклад, у вдови одного з Піратів після його смерті не залишилося нічого, крім трьох пострілів з РПГ (ручний протитанковий гранатомет. — Ред.) — їх вона і вклала. А після захоплення чергового корабля і отримання викупу їй виплатили сімдесят п’ять тисяч доларів.
10. Найбільш ароматна біржа в світі. У голландському місті Алсмер вершиться доля квіткового бізнесу планети. Тут знаходиться найбільший в світі квітковий аукціон і продається 60% квітів, вирощених на планеті. Річний оборот біржі – понад чотири мільярди євро.
Сюди доставляють свіжі рослини з багатьох країн, щоб запропонувати товар великим постачальникам. Після торгів квіти упаковують і відправляють покупцям відразу в магазин або в аеропорт. З Голландії товар потрапляє на прилавки магазинів в різних куточках світу, в тому числі і в Україну.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас