Як порахувати прибутковість вкладу, і що таке прості та складні відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як порахувати прибутковість вкладу, і що таке прості та складні відсотки

Кредит&Депозит
2361
Покласти гроші на депозит означає, що вкладник передає свої кошти на зберігання в банк, а банк обіцяє повернути ці кошти разом з відсотками після закінчення терміну дії договору. Щоб оформити депозит, вкладник укладає договір депозитного вкладу з банком, банк відкриває депозитний рахунок.
Про це пише ФінКульт на сторінці у Facebook.
Що таке «правило 72»:
  • щоб порахувати приблизну оцінку прибутковості вкладу, потрібно 72 поділити на відсоток за вашим депозитом. Наприклад: будь-яка сума, яку вклали під 8% річних, подвоїться приблизно через 9 років (72/8=9). Результат не на 100% точний, але допоможе оцінити за кілька секунд прибутковість вашого вкладу.
Для чого необхідна ця інформація:
  • коли ми вступаємо в будь-які відносини з фінансовими установами, необхідно розуміти їх сутність, особливості, власні права та обов’язки. Потрібно знати, що таку фінансову послугу, як залучення вкладу (депозиту), може надати лише банк, що має діючу банківську ліцензію.
Основні характеристики банківських депозитів – це валюта вкладу, відсоткові ставки, строки розміщення коштів, можливість поповнення та зняття коштів і спосіб нарахування відсотків. Банки пропонують два види депозитів: з капіталізацією відсотків – складні відсотки, з виплатою відсотків – прості відсотки.

Як ефективно працювати з депозитами 💰

У чому полягає їх відмінність:
  • складні відсотки – це спосіб нарахування відсотків, при якому нараховані відсотки періодично додаються до базової суми (капіталізуються). Додавання відсотків призводить до поступового «зростання» суми вкладу і, відповідно, до збільшення прибутку. Нарахування складних відсотків на суму вкладу за депозитом, ще називають депозитом з капіталізацією вкладу;
  • прості відсотки за депозитом не додаються до суми вкладу, а виплачуються вкладнику. Депозитний вклад без капіталізації відсотків (прості відсотки) за високої інфляції буде поступово знецінюватись, а вклад з капіталізацією – зберігатиме свою вартість і зростатиме;
  • прості та складні відсотки за депозитом є двома можливостями накопичити певні грошові кошти з урахуванням конкретної ситуації, задля задоволення потреб споживача цієї фінансової послуги. Якщо ви бажаєте досягти результату швидко, можуть бути застосовані прості відсотки. Якщо ви можете собі дозволити зачекати, зверніться до складних відсотків за депозитом.
Головне пам’ятайте: що б ви не обрали, важливим є не просто укласти договір банківського вкладу, а й враховувати всі можливості, які випливають з нього.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас