ЄС розчарований «витівками» України на ринку електроенергії — Маасікас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС розчарований «витівками» України на ринку електроенергії — Маасікас

Енергетика
1396
У Європейському Союзі розчаровані «витівками» України на ринку електричної енергії і вважають, що нові правила ринку в нашій країні не працюють.
Про це заявив голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас під час 12-го Європейсько-українського енергетичного дня.
“Якщо десь осторонь залишити теплоелектростанції і ознайомитися з цінами для домогосподарств, враховуючи крос-субсидії та інфраструктуру, багато із заявленого не було виконано. Кожен день ми бачимо, що виникають нові витівки, і стає все складніше і дорожче працювати на енергетичному ринку України», – сказав він.
За його словами, коли мова йде про оптові продажі електроенергії, ЄС вважає, що краще дотримуватися традиційної моделі роботи на ринку через те, що нові правила в Україні не працюють.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощадити на оплаті комунальних послуг.
Маасікас зазначив, що Європейський Союз пропонує Україні доступні інструменти, але виникають питання, чи є в нашій країні науковий потенціал і кадрові резерви, щоб вміло користуватися інструментами, які пропонує ЄС українцям.
«У ЄС вважають, що в Україні поки що зроблено недостатньо для захисту національної безпеки, ціноутворення, потенційних цін на електроенергію, тому що, на жаль, нас розчаровує тиск», – пояснив він.
Також представник ЄС вважає, що державні кошти в енергетичному секторі України витрачаються неефективно і нинішня ситуація з карбоновими викидами від виробників негативно позначається на економіці Євросоюзу.
«Ми не можемо погодитися з тим, що державні кошти витрачаються даремно. Мені нелегко говорити про це публічно, оскільки енергетика – це внутрішній процес, але він не повинен негативно впливати на зовнішніх гравців. Ми говоримо не про євроценти, якими вимірюються втрати від карбонових викидів, а ми говоримо про негативні наслідки, які вимірюються в мільярдах євро для Європейського Союзу», – додав Маасікас.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас