Оптимальна площа квартири: скільки «квадратів» потрібно сім’ї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оптимальна площа квартири: скільки «квадратів» потрібно сім’ї

Особисті фінанси
11407
Параметри квартири – один із найважливіших чинників, які впливають на вибір житла: у замалій домівці буде тісно, а за велику доведеться сплачувати більшу суму за комуналку. Тож у цьому питанні потрібно обирати оптимальний варіант: щоб достатньо простору і не переплачувати за «зайві» метри.
Про це йдеться на порталі flombu.com.
Площа квартири поділяється на загальну і житлову:
  • загальна площа квартири – це всі кімнати і додаткові приміщення, які належать до помешкання, тобто кладовки, балкони, лоджії, тераси, веранди тощо;
  • житлова площа квартири – це суто житлові кімнати. Кухня, коридор і санвузол сюди не входять.
Норма житлової площі. В Україні законодавчо встановлено розміри житла для однієї людини. Також урегульовано це питання для дітей. Згідно з нормами, зафіксованими у Житловому кодексі, на одного члена сім’ї має припадати 13,65 кв.м загальної площі. А житлової – мінімум 9 кв. м.
До речі, про нерухомість та вартість «квадратів» житла ми часто пишемо у телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб не пропустити важливі новини! 🤫
Якщо у сім’ї зростають двоє дітей однієї статі, вони можуть мешкати в спільній кімнаті розміром не менше 20 «квадратів». Якщо ж діти різної статі, для них законодавчо затверджено проживання у різних кімнатах. Площа кожної з дитячих кімнат не повинна бути меншою за 15 кв. м.
Скажімо, якщо сім’я складається з 4 осіб (батько, мати, двоє дітей), норма загальної площі для родини, згідно із встановленими нормами, – 55 кв. м. Норма житлової площі для середньостатистичної родини – 36 кв. м.
Такі норми зафіксовані законодавчо, тобто теоретично. Практично вони вважаються замалими і навіть суперечливими.
Оптимальна площа житлових кімнат:
  • спальня – 15 м2;
  • вітальня – 20 м2;
  • дитяча кімната – 15 м2, якщо у ній житиме одна дитина, або 20 м2, якщо мешкатимуть двоє дітей;
  • кухня й туалет – так, вони не належать до житлової площі квартири. Однак їх розмір дуже важливий для комфорту родини. Для стандартного планування кухні нормальною площею є 12 м2. Згідно з державними будівельними нормами України, мінімальна площа санвузла, де облаштовано ванну і туалет, – 3,8 м2. А площа ванної кімнати, де ще є рукомийник і пральна машинка, може становити 6 м2.
До речі, щоб не чекати роками і не збирати так довго потрібну суму на власний будинок або квартиру, можна скористатися іпотекою. Якщо ви хочете зупинитися саме на цьому рішенні, Finance.ua вже запустив безкоштовний каталог з іпотеками.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог 🏡

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас