Фонд держмайна хоче повернути у власність держави «нафтопровід Медведчука» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд держмайна хоче повернути у власність держави «нафтопровід Медведчука»

Енергетика
213
Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом Фонду державного майна про повернення у власність держави нафтопроводу «Самара — Західний напрямок».
Про це повідомили в коментарі Радіо Свобода у пресслужбі суду.
У суді додали, що засідання у межах цього провадження призначили на 14 вересня.
«Детективи провели дуже ретельне розслідування цього факту, на сьогодні є підозрювані в цій справі. Вчора Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом Фонду держмайна про повернення цієї труби у власність держави», — заявив директор НАБУ Артем Ситник у коментарі журналістам у межах форуму «Демократія в дії».
19 лютого РНБО ухвалила рішення щодо повернення у державну власність частини нафтопроводу «Самара — Західний напрямок». Того ж дня РНБО вирішила запровадити санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема, проти проросійського політика, народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко.
23 лютого Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок», яка проходить територією України. ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» подало апеляцію на рішення суду, але Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила в її задоволенні.
Нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрям» має ділянку на території України довжиною 1433 кілометри, яка сполучає її з Росією та Білоруссю та тягнеться до західного кордону. Останнім часом цим трубопроводом постачається дизпаливо: експерти оцінюють ці обсяги до 2 мільйонів тонн на рік, або близько 20% українського ринку дизельного пального.
Нагадаємо, трубопроводи «Самара-Західний напрямок» та «Грозний — Армавір — Трудова» були побудовані за часів Радянського Союзу і знаходилися у загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності на підставі правонаступництва він мав перейти у власність держави Україна.
Проте посадові особи «дочки» російської компанії «Транснафтопродукт», «Прикарпатзахідтранс», трубопроводи у власність України не передали.
Станом на 1 листопада 1992 року вартість майна була оцінена у 8,18 млн доларів. Протяжність нафтопродуктопроводів становить 1433 км.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас