Cкільки заробляють українські мери (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Cкільки заробляють українські мери (інфографіка)

Особисті фінанси
1095
Мери міст відповідають за мільярдні бюджети і невідновлювані ресурси громади — землю, заплави, прибережні зони. При цьому їхні оклади, які встановив Кабмін, є дуже низькими.
Про це свідчить дослідження громадського руху «Чесно».
«Якщо в мера є своя більшість у раді, депутати можуть дати йому надбавки. Але якщо такої більшості немає — мера можуть „посадити“ на голу ставку», — зазначається у дослідженні.
До речі, в телеграм-каналі Finance.ua ми теж розповідаємо про новини зі світу грошей. Там ми вчимо економити і не платити зайвого. Тому не забудьте підписатися!
Хто з мерів скільки заробляє? Дохід міського голови лише на декілька відсотків корелюється з чисельністю населення міста. Наприклад, у Андрія Садового середній заробіток становить 33,5 тис. грн, хоча Львів за населенням майже дорівнює Запоріжжю, а в мільйонній Одесі Геннадій Труханов отримує трохи менше від 23 тис. грн на місяць.
Мер найменшого обласного центру України Ужгорода Богдан Андріїв отримує 55,2 тис. грн на місяць, керуючи громадою чисельністю 115,5 тисяч. Бюджет найменшого обласного центру становить 1,4 млрд грн.
Експерти проаналізували дані щодо всіх зарплат мерів і з’ясували, що величина бюджету міста ніяк не впливає на рівень винагороди мера.
Cкільки заробляють українські мери (інфографіка)
Наприклад, Владислав Атрошенко в Чернігові з населенням 286 тисяч та бюджетом 2,9 млрд грн отримує 63,3 тис. грн, тоді як Руслан Марцинків з Івано-Франківська, що характеризується майже такими самими показниками, має 39,2 тис. грн. А ось помічники та радники мера цього міста коштують платникам податків 700 тис. грн на місяць.
Єдиний виняток — мер Херсона, що декларує мільйони гривень, але має низьку зарплатню. У цього міста найменший бюджет із-поміж усіх міст України із більш ніж 300 тисяч населення і найскромніші заробітки мера.
Також нижчу від середньої серед мерів зарплату отримують міські голови Полтави (48,2 тис. грн), Житомира (29,5 тис. грн), Чернівців (49,4 тис. грн) та Сум (43,9 тис. грн).
Трохи вищу за середню мерську зарплату має очільник столиці Віталій Кличко — 59,5 тис. грн. Тобто це кошти, які сіті-менеджер отримує за те, що відповідає за розподіл і виконання 60-мільярдного бюджету, комфорт і безпеку кількох мільйонів містян.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас