Заборона пластикових пакетів в Україні. Зеленський підписав закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона пластикових пакетів в Україні. Зеленський підписав закон

Казна та Політика
974
В Україні з 2022 року заборонять продаж пластикових пакетів у всіх точках торгівлі та сфери обслуговування, за винятком певних випадків. Президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон.
Підписання відбулося в ході форуму «Україна 30. Екологія».
Відповідно до закону, в Україні заборонять надлегкі пластикові пакети і легкі пластикові пакети товщиною до 50 мкм. Це може стосуватися, наприклад, малих прозорих пакетів-майок, мотки яких люди звикли бачити в необмеженій кількості в магазинах.
Зазвичай, такі пакети мають товщину стінки 10,2 мкм. Вони швидко рвуться і фактично не придатні для переробки. Це ж стосується пакетів-майок, які поширюються на касах. Їх товщина стінки варіюється, в залежності від торгової мережі, від 24,8 мкм до 50 мкм.
Також під заборону потрапляють оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.
Які пластикові матеріали не потрапляють під заборону:
  • залишиться в обігу лише первинна упаковка для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Це надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон і розмірами 225×345×450 ​​мкм.
Усі обмеження будуть вводитися у дію поступово. У об’єктів роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг буде час, щоб адаптуватися до змін. Зокрема:
  • 9 місяців з дня прийняття законопроекту для відмови від поширення пластикових пакетів товщиною стінки до 50 мкм (тонких);
  • до 1 січня 2022 року для припинення поширення оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів;
  • до 2023 року обмеження не поширюватимуться на біорозкладні пластикові пакети і надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби та м’яса, продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду.
За зазначений час магазини, супермаркети, ресторани, кафе і аптеки повинні повністю перейти на більш безпечні для навколишнього середовища і здоров’я людей альтернативи:
  • пакети і сумки багаторазового використання;
  • паперові пакети;
  • біорозкладні пакети.
Підприємства повинні утилізувати всі пакети, які підпали під заборону, але залишилися в обігу.
Штрафи за порушення закону:
  • на тих, хто продовжить поширювати пакети, чекає штраф — від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення доведеться заплатити від 3400−8500 грн.
До речі, про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас