Експерти назвали основні причини зростання цін на продукти в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали основні причини зростання цін на продукти в Україні

Аграрний ринок
1079
Ціни на продукти за останній рік зросли в середньому майже на 10%. На вартості позначилася ситуація на зовнішніх ринках, а також зростання попиту в Україні.
За даними FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), зростання світових цін на продовольство триває вже майже рік. Насамперед, за словами керівника департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Сергія Ніколайчука, це стосується «сировинних» товарів — зернові, соняшникова олія та цукор.
«І саме ці два останні компоненти демонстрували одні з найвищих темпів приросту цін серед ІСЦ (індекс споживчих цін, — ред.) — відповідно 63% і 65% за останні 12 місяців у квітні. Для цукру також важливу роль зіграло зниження його виробництва в Україні з 1,5 мільйона тонн в минулому році до 1,1 мільйона тонн в поточному через істотне скорочення врожаю цукрових буряків», — каже Ніколайчук.
Що ж стосується зерна, то, як уточнив експерт, за останній рік воно зросло в ціні на 26%, що пояснює річне зростання вартості хліба і хлібопродуктів в Україні на 13%. Крім того, через подорожчання зерна піднялися ціни на корми, а це в свою чергу позначилося на собівартості вирощування курей і виробництва яєць.
«Ціни на яйця взагалі злетіли на 90% порівняно з квітнем минулого року. І якраз для цього компонента був найбільш важливим внутрішній фактор — значне скорочення виробництва одним з найбільших агровиробників, зокрема, через його конфлікт з НАБУ», — розповів експерт ICU.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас