Рада внесла правки до закону про валюту: що зміниться і кого це стосуватиметься — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада внесла правки до закону про валюту: що зміниться і кого це стосуватиметься

Казна та Політика
2907
Верховна Рада без обговорення в цілому підтримала законопроєкт № 5155, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування.
Відповідне рішення підтримали 255 депутатів на засіданні 3 червня.
Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону, добровільне декларування запроваджується для фізичних осіб. Вони повинні будуть за бажанням документувати належні їм активи та платити одноразові збори до бюджету.
Метою законопроєкту є унормування питань у сфері валютного регулювання, необхідних для забезпечення проведення в Україні одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами своїх активів.
«Пропонується провести кампанію з добровільного одноразового (спеціального) декларування активів фізичних осіб із наданням державних гарантій у частині звільнення декларантів від адміністративної та кримінальної відповідальності за несплату податків і зборів з доходів», — ідеться у документі.
Законопроєктом передбачається не поширювати на фізичних осіб, які подали одноразову (спеціальну) добровільну декларацію норму закону «Про валюту і валютні операції», за якою особа може бути притягнута до відповідальності.
Основний проєкт із пакета про податкову амністію № 5153 передбачає проведення з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 добровільного декларування активів фізичних осіб, які були набуті до 1 січня 2021, але з яких не були сплачені податки. До бюджету треба сплатити 5% з легалізованих активів в Україні, 7−9% із закордонних активів та 2,5% з ОВГЗ. При розстрочці на 3 роки застосовуватимуться ставки відповідно 6%, 11,5% та 3%.
Зокрема, не оподатковуватиметься: квартира — до 120 кв. м; будинок — до 240 кв. м; технічні споруди до 60 кв. м; земельні ділянки — у межах норм безоплатної приватизації. Цей законопроєкт у другому читанні Рада також має розглянути на засіданні 3 червня.
До речі, про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас