Сезонні працівники: їхні права і порядок оформлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сезонні працівники: їхні права і порядок оформлення

Особисті фінанси
442
Сезонними слід вважати працівників, які приймаються на сезонні роботи, тобто на роботи, які в силу природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду, що не перевищує шести місяців, та які включені в перелік сезонних робіт.
Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.
В Списку сезонних робіт і сезонних галузей не зазначаються конкретні професії, посади сезонних працівників і не деталізовано сезонні роботи. В зв’язку з цим перелік таких професій, посад та конкретних видів сезонних робіт, а також тривалість, дату початку та закінчення таких робіт рекомендується підприємствам встановлювати в колективному договорі або іншому локальному документі.
Трудові договори із сезонними працівниками є строковими трудовими договорами, оскільки такі договори укладаються:
  • на період виконання певної роботи;
  • на визначений термін, що встановлюється за згодою сторін.
Трудовий договір під час прийняття на сезонні роботи може бути укладено на строк, який не перевищує тривалості сезону і є не більшим шести місяців, для виконання тимчасових робіт – не більше двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутнього працівника – не більше чотирьох місяців.
При оформленні трудових відносин із сезонним працівником роботодавець повинен попередити про сезонний характер роботи, про що має бути зазначено в заяві працівника про прийняття на роботу та в наказі про прийняття на роботу.
Оплата праці. Виплата зарплати за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці має провадитись не нижче мінімальної заробітної плати. Сезонні працівники мають право на оплату часу відпусток, тимчасової непрацездатності, також їм надаються гарантії та компенсації у зв’язку зі службовими відрядженнями.
Оплата тимчасової непрацездатності сезонних працівників:
  • у разі настання тимчасової непрацездатності, сезонні працівники нарівні з іншими працівниками підприємства мають право на оплату листка непрацездатності;
  • проте, у разі захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, допомога надається не більш як за 75 календарних днів протягом календарного року; у разі трудового каліцтва чи професійного захворювання – виплачується на загальних підставах.
Порядок звільнення сезонного працівника:
  • у зв’язку із закінченням роботи, а отже, строку трудового договору сезонний працівник підлягає звільненню. Для цього не потрібно його заяви на звільнення та попередження роботодавця про наступне звільнення працівника з означеної підстави;
  • сезонний трудовий договір може бути розірваним до закінчення строку на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору.
Якщо ж після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас