«Суд у смартфоні»: Рада остаточно схвалила закон Зеленського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Суд у смартфоні»: Рада остаточно схвалила закон Зеленського

Казна та Політика
991
Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроєкт президента Володимира Зеленського №5246, відомий як «суд у смартфоні». Він впроваджує інформаційно-телекомунікаційну систему досудового розслідування.
«За» проголосували 276 парламентаріїв.
Про всі головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій.
До другого читання документа надійшло 34 поправки від нардепів, однак профільний комітет вирішив все їх відхилити. Таким чином проєкт залишився у редакції першого читання.
Що пропонує закон:
  • створюється інформаційно-телекомунікаційна система досудового розслідування. Вона забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах;
  • нею зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів;
  • матеріали досудового розслідування, які знаходяться у цій системі, будуть передаватися в електронній формі. Однак за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду їх можуть передавати і в паперовій формі;
  • підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі будуть визнаватися оригіналами.
«Несанкціоноване втручання у роботу інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування тягне за собою відповідальність, передбачену законом», — зазначено в документі.
Закон у разі підписання набере чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування. Однак у дію його введуть після закінчення шести місяців з дня його опублікування.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас