Держмитслужба вдосконалює процедуру визначення митної вартості товарів на кордоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмитслужба вдосконалює процедуру визначення митної вартості товарів на кордоні

Казна та Політика
298
Державна митна служба України проводить тренінги і домагається змін низки діючих нормативно-правових актів, щоб поліпшити сервіс і створити сприятливі умови для бізнесу, зокрема в питанні визначення митної вартості товарів.
Про це стало відомо під час круглого столу за участю керівництва Держмитслужби, а також представників Ради бізнес-омбудсмена, європейських експертів і підприємців.
Глава відомства Павло Рябікін зазначив, що з початку поточного року Держмитслужба отримала близько 150 скарг від підприємців на випадки безпідставного коригування митної вартості товарів. Він підкреслив, що служба ретельно аналізує і контролює всі питання, з якими звертаються представники бізнесу.
«Є ряд факторів, які призводять до виникнення спірних ситуацій і, як результат, до скарг. По-перше, це не завжди якісна робота митних брокерів, — заявив П. Рябікін. — По-друге, на жаль, доводиться констатувати недостатню компетентність співробітників митних органів. Також у ряді випадків до конфлікту може призвести нечіткість правових підстав для коригування митної вартості та відсутність нормативних документів, які б однозначно визначали правила дій».
Втім, митна служба вже вживає заходів для усунення цих факторів. Наприклад, проводить тематичні тренінги для співробітників.
«Завдяки програмі EU4PFM та її керівному експерту з питань митниці пану Вітянісу Алішаускасу, протягом трьох днів ми мали можливість провести тренінг для керівників профільних управлінь та підрозділів контролю митної вартості всіх митниць Держмитслужби», — повідомив директор Департаменту адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Андрій Войцещук.
За його словами, основну увагу під час тренінгу приділяли європейським нормам у сфері визначення митної вартості.
Працюють у відомстві і над внесенням змін до законодавчої бази.
«Необхідно впровадити ряд нормативних актів, які визначать порядок дій посадових осіб при здійсненні контролю правильності визначення митної вартості. Державна митна служба розробила і направила до Міністерства фінансів України та офісу Президента проекти змін нормативно-правових актів, які повинні наблизити імплементацію Європейського митного законодавства в Україні», — зазначив П. Рябікін.
Стежте за економічними новинами разом з Finance.ua! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас