Чи можуть забрати житло за чужі борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можуть забрати житло за чужі борги

Особисті фінанси
3132
Ситуації, коли від людини вимагають повернути чужі кредити та погрожують відібрати житло, стали доволі частими.
Про це розповіла заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Соколова.
Випадки, коли у вас можуть вимагати повернути борг, який ви не брали:
  • якщо ви виступаєте поручителем по кредиту (уклали з банком договір поруки). У цьому випадку вам необхідно знати, що поручительство припускає солідарну відповідальність боржника і поручителя за погашення боргу;
  • якщо ви є дружиною/чоловіком боржника;
  • якщо ви — спадкоємець померлого боржника, і вже вступили в права спадщини, оскільки до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за деяким виключенням.
У всіх інших випадках батьки, діти, брати, сестри, племінники, знайомі та інші не несуть відповідальності за борги своїх родичів.
Тому, якщо робітники фінансової установи телефонують щодо сплати кредитної заборгованості за договором, який ви не укладали, але були поручителем (уклали з банком договір поруки), та попереджають, що заберуть ваше житло, то це можливо у випадках:
  • якщо боржник не виконав свої зобов’язання перед кредитором, тобто не повернув борг;
  • якщо кредитор подав до суду позов про стягнення з вас кредитної заборгованості і суд ухвалив відповідне рішення;
  • якщо держаний або приватний виконавець звернув стягнення на нерухоме майно (житло), але це можливо у разі відсутності у вас достатніх коштів для погашення боргу чи рухомого майна та, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 14.05.2021 — 120 тис. грн.).

Надокучливі колектори: як правильно розмовляти, куди скаржитись і хто може захистити 🎥

«Якщо вам надходять дзвінки чи смс-повідомлення стосовно кредитної заборгованості за договором, який ви не укладали та за яким не виступали поручителем, то повертати борг третьої особи ви не зобов’язані та відібрати у вас житло ніхто не зможе, оскільки відсутня правова підстава», — пояснила Соколова.
В нашому Telegram-каналі Finance_ukr ми розповідаємо не тільки про економію, заощадження та примноження коштів. Ми також розповідаємо, як діяти, якщо, наприклад, роботодавець затримує зарплату, фінустанова порушує ваші права або дошкуляють колектори. Тому радимо підписатись і завжди знати, як вчиняти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас