У МОЗ остаточно визначилися з датою запуску «е-лікарняних» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МОЗ остаточно визначилися з датою запуску «е-лікарняних»

Казна та Політика
477
Процес ліквідації паперових лікарняних в Україні буде поступовим. Влада пропонує встановити терміни для застосування перехідної моделі формування і видачі електронних листків непрацездатності.
Це випливає з оприлюдненого на сайті Міністерства охорони здоров’я проєкту наказу, яким планують врегулювати деякі питання формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Зараз документ проходить громадське обговорення.
Зокрема, проєктом встановлюється, що при наявності відповідної технічної можливості формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків є обов’язковим:
  • з 1 червня 2021 року — на період дії перехідної моделі роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність та лікарняними листками, виданими в паперовій формі, яка триватиме до 31 серпня цього року, для закладів охорони здоров’я, які в установленому порядку підключені до електронної системи охорони здоров’я;
  • з 1 вересня 2021 — для всіх закладів охорони здоров’я.
При цьому, згідно з документом, технічна можливість виникає з дати оприлюднення на веб-сайті електронної системи охорони здоров’я (eHealth) інформації про підключені до центральної бази даних електронних медичних інформаційних систем і відповідному розширенні їхніх функціональних можливостей. Технічні вимоги до функціоналу таких систем будуть визначатися окремо Національною службою здоров’я.
Згідно з пояснювальною запискою до проєкту наказу, сьогодні суттєвою проблемою в державі є фальсифікація паперових лікарняних. Разом з тим, поширені масові практики «продажу» підроблених лікарняних і необґрунтованої видачі справжніх лікарняних недобросовісними лікарями.
Так, за 9 місяців 2020 роки від страхувальників прийнято заяв-розрахунків для фінансування матеріального забезпечення для більш ніж 1,6 млн застрахованих осіб на суму 10,7 млрд грн. За порушення порядку видачі та продовження листків непрацездатності за 9 місяців 2020 року до дисциплінарної відповідальності притягнуто 116 лікарів.
У МОЗі очікують, що впровадження електронних лікарняних сприятиме:
  • запобіганню зловживань при видачі листків непрацездатності;
  • забезпеченню оформлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність з першого дня звернення громадянина і запобіганню його відкриття заднім числом;
  • отриманню швидкого доступу до даних про пацієнта, достовірного обміну такими даними в електронному вигляді;
  • діджіталізаціі сфери охорони здоров’я та зменшення навантаження на медичних працівників з-за впровадження електронних форм медичної документації;
  • зменшенню витрат з держбюджету на закупівлю паперових форм бланків листків непрацездатності.
Стежте за економічними новинами разом з Finance.ua! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас