Уряд хоче ввести акциз на «зелену» електроенергію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд хоче ввести акциз на «зелену» електроенергію

Енергетика
1038
Кабінет Міністрів пропонує запровадити акциз на продаж електроенергії з відновлюваних джерел.
Про це йдеться у статті Миколи Топалова на Економічній правді.
Місяць тому Міністерство фінансів завершило роботу над текстом змін до Податкового кодексу, серед яких і запровадження акцизу з продажу «зеленої» електроенергії.
Співрозмовник ЕП в уряді каже, що ставка податку становитиме 3,2%.
В парламенті очікують, що надходження від запровадження акцизу в залежності від курсу євро приноситиме державному бюджету щороку додаткові 2 млрд грн.
«При цьому тільки боргів на ринку зараз близько 20 млрд грн. І це без урахування необхідності проведення щомісячних виплат», — йдеться в статті.
За даними Національної комісії з регулювання енергетики, у 2019 році обсяг виплат по «зеленому тарифу» становив близько 26 млрд грн, а у 2020 році – вже 40,6 млрд грн.
Учасники ринку виступили з жорсткою критикою цієї пропозиції та не виключають, що оскаржуватимуть її в суді.
Зокрема, представники чотирьох профільних асоціацій надіслали прем’єру, спікеру парламенту, головам профільних комітетів та міністру фінансів, листа в якому висловилися проти «нових» податків та назвали пропозицію «додатковим зниженням „зеленого“ тарифу».
За даними ЕП, доопрацювати документ мають найближчим часом, а його реєстрація у Верховній раді очікується наступного тижня.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас