Виплатять 76 млн грн. Верховний суд вперше задовольнив позов ФГВФО до екскерівників банка-банкрута — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виплатять 76 млн грн. Верховний суд вперше задовольнив позов ФГВФО до екскерівників банка-банкрута

Казна та Політика
572
Велика Палата Верховного Суду ухвалила перше в історії країни рішення про стягнення шкоди з топ-менеджерів банку, що ліквідується.
Про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
«25 травня Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у справі №910/11027/18 за позовом Фонду гарантування вкладів до 14 колишніх керівників банку «Укоопспілка» про відшкодування ними солідарно понад 76 млн грн шкоди, завданої кредиторам банку. Це перше остаточне судове рішення в цій категорії справ, яке має сформувати правозастосовчу практику», – сказано в повідомленні.
Отримані в рамках виконання судового рішення кошти будуть спрямовані на розрахунок із кредиторами банку.
«Фонд гарантування вітає рішення Великої Палати Верховного Суду про стягнення з колишніх топ-менеджерів банку «Укоопспілка» шкоди, завданої кредиторам банку. Це – фундаментальне рішення, до якого ми йшли майже 2 роки. Зазначене рішення суду розблоковує інші аналогічні справи», – сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів.
Наразі Фондом гарантування ініційовано 64 аналогічні справи до 774 відповідачів (акціонери та пов’язані особи неплатоспроможних банків) на загальну суму понад 97,2 мільярдів гривень, 36 з яких було зупинено до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справи Укоопспілки.

Довідка Finance.ua:

  • Суть спору у справі «Укоопспілки» зводилась до того, що відповідачі у складі колегіальних органів управління прийняли рішення про інвестування грошових коштів у розмірі близько 70 % всіх активів банку у неліквідні цінні папери фактично нульової вартості, чим спричинили шкоду банку та його кредиторам.
  • Зазначена справа була передана на розгляд Великої Палати Верховного Суду, оскільки містила виключну правову проблему щодо моменту, з якого потрібно починати розраховувати строк позовної давності.
  • Але фактично це не єдине правове питання, яке потребувало уваги Великої Палати Верховного Суду. На рівні найвищої судової інстанції, окрім цього, мало бути вирішено цілу низку таких питань, зокрема: щодо об’єднання позовних вимог; оцінки належності виконання посадовими особами господарського товариства своїх фідуціарних обов’язків; солідарної відповідальності осіб, які приймали відповідні рішення тощо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас