Експерт назвав вартість української землі (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт назвав вартість української землі (інфографіка)

Нерухомість
4101
В Україні з 1 липня планують відкрити ринок землі — парламент ухвалив один з останніх законопроєктів, необхідних для фіналу земельної реформи.
Про те, чи буде земля цікавим об’єктом інвестування, розповів керуючий локальними активами компанії ICU Григорій Овчаренко під час інтенсиву “Investinsight”.
«З 1 липня відкривається ринок землі. Він сам по собі не є інструментом фондового ринку, але дасть можливість запускати інструменти, які теж будуть пов’язані з цим ринком. По-перше, будь-яка фізособа зможе купувати до 100 гектарів. Ми вже знаємо, що це буде відбуватися в тому числі і на цифрових майданчиках. Все буде просто, зрозуміло, прозоро. На сьогоднішній день вартість землі від 1 до 2 тис. дол. У наших сусідів вартість землі як мінімум в 5 разів більша», — повідомив він.
Експерт назвав вартість української землі (інфографіка)
Динаміка зміни вартості. Після запуску ринку землі в таких країнах як Румунія, Польща, Чехія протягом десятиліття: середньорічне зростання вартості землі в цих країнах становило від 20 до 40%. Це означає, що потенціал зростання може бути багаторазовим, впевнений експерт.

Закон про землю – що потрібно знати звичайному українцю

«Наявна валентна прибутковість коливається від 8 -14%. Тому земля теж може бути цікавим об’єктом для інвестування, враховуючи, що мінімальні паї становлять 2−4 гектари і більше, то це означає, що мінімальний обсяг інвестицій становить від 4−5 і більше тис. доларів. Це той поріг входу, який прийнятний для багатьох. Це той хід, який може бути прийнятний в цьому році», — резюмував він.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 липня 2021 року землю зможуть купити тільки фізичні особи, які є громадянами України. Максимальний розмір — 100 га на людину (у першому читанні пропонувалося продавати до 10 тис. га одному покупцеві).
  • З 1 січня 2024 року поряд з фізособами землю зможуть купувати також юридичні особи з українською структурою власності, територіальні громади та держава. При цьому максимальний розмір купівлі може становити 10 тис. га.
  • Іноземці (фізичні та юридичні особи) зможуть купувати землю тільки в разі позитивного голосування на всеукраїнському референдумі. Ця норма була внесена до другого читання закону. Коли буде проведено референдум — поки що не відомо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас