Створено новий тип 2D-пам’яті, яка в 5 тисяч разів швидша від звичайної флеш-пам’яті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено новий тип 2D-пам’яті, яка в 5 тисяч разів швидша від звичайної флеш-пам’яті

Технології&Авто
679
Вчені з Інституту фізики Китайської академії наук розробили і створили перші експериментальні осередки нового типу незалежній пам’яті, яка працює зі швидкістю, в 5 тисяч разів перевищує швидкість роботи звичайної флеш-пам’яті, і може зберігати в одній комірці одразу декілька біт даних.
Для процесів стирання і запису інформації пам’яті нового типу, виготовленої з умовно двовимірних матеріалів, потрібні десятки наносекунд часу, що в тисячі разів перевищує показники флеш-пам’яті і робить нову пам’ять порівнянної за швидкістю з динамічною пам’яттю, використовуваної зараз в комп’ютерах всіх типів.
Основою даного досягнення є результати попередніх досліджень, в ході яких учені з’ясували те, що коли два або більшу кількість шарів різних матеріалів одноатомної товщини накладаються один на одного і формують так звані гетероструктури, у цих структур з’являються абсолютно нові властивості, не притаманні жодному з початкових матеріалів. Шари плоских матеріалів скріплюються і фіксуються слабкими електричними силами, відомими під назвою сил Ван-дер-Ваальса.
На початку своїх досліджень китайські вчені намагалися використовувати ультратонкі плівки традиційного кремнію. Їм вдалося створити працюючі осередки нової кремнієвої пам’яті, але, на жаль, її швидкодія було вельми і вельми малим через вплив неминучих дефектів кремнієвих плівок.
Тому дослідники виготовили гетероструктуру Ван-дер-Ваальса, що складається з напівпровідникового шару селеніду індію, ізолюючого шару шестикутного нітриду бору і декількох графенових шарів, що володіють електричну провідність. Вся ця гетероструктура була “зібрана” на поверхні кремнієвого підстави, покритого діелектричним шаром оксиду кремнію.
Подальші дослідження показали, що імпульс напруги, тривалістю 21 наносекунду, дозволяє “наповнити” електричним зарядом графенові шари, що еквівалентно процедурі запису інформації в комірку пам’яті. При цьому, енергетичні показники імпульсів практично ідентичні показникам імпульсів, використовуваних для запису в осередку звичайної флеш-пам’яті.
За матеріалами:
Portaltele
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас