Порядок зняття з обліку фізособи, яка здійснювала незалежну професійну діяльність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порядок зняття з обліку фізособи, яка здійснювала незалежну професійну діяльність

Казна та Політика
266
Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення незалежної професійної діяльності за наявності документально підтвердженої інформації відповідного реєстру та поданих до контролюючого органу за основним місцем обліку заяв про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП.
Про це повідомляє Державна податкова служба.
Як пояснюють у ДПС, підтвердженням припинення незалежної професійної діяльності є відомості відповідного реєстру, до якого вноситься інформація про державну реєстрацію такої діяльності, щодо припинення, або зупинення, або зміни організаційної форми відповідної діяльності з незалежної на іншу.
Державна реєстрація припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізособи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання.
Коли платник податків вважається знятим з обліку у контролюючому органі:
  • платникам податків видається довідка про зняття з обліку платника податків за формою № 12-ОПП, наведена у додатку 16 до Порядку № 1588;
  • з моменту видачі довідки такий платник податків уважається знятим з обліку у контролюючому органі за умови реєстрації його припинення відповідно до законодавства або внесення запису про припинення до відповідного державного реєстру.

Як закрити ФОП 💼

Якщо фізособа вирішила припинити незалежну професійну діяльність, платник ЄСВ зобов’язаний у десятиденний строк з дня прийняття рішення подати до контролюючого органу заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ згідно з додатком 5 до Порядку № 1162 та відомості з відповідного реєстру про припинення, або зупинення незалежної професійної діяльності, або зміну організаційної форми відповідної діяльності з незалежної на іншу.
Платник ЄСВ може не подавати заяву за ф. № 7-ЄСВ, якщо таким платником до контролюючого органу подано заяву та документи для зняття з обліку в контролюючих органах. У такому разі датою подання заяви вважається дата, що відповідає даті подання заяви за ф. № 8-ОПП.
Перевірка документів. Контролюючий орган, отримавши заяву від фізособи, проводить перевірку щодо правильності нарахування та сплати єдиного внеску. Платник ЄСВ здійснює остаточні розрахунки з контролюючим органом.
Що далі. Після проведення остаточного розрахунку платником єдиного внеску контролюючий орган знімає його з обліку та вносить відповідні записи до реєстру страхувальників із зазначенням дати та підстави зняття з обліку. Датою зняття з обліку зазначених осіб є дата внесення запису до реєстру страхувальників.
Після зняття з обліку особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, видається повідомлення про зняття з обліку платника єдиного внеску.
Більше корисних порад та інструкцій є в нашому телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас