НКРЕКП заборонила газовим компаніям брати з населення плату за зміну постачальника газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКП заборонила газовим компаніям брати з населення плату за зміну постачальника газу

Енергетика
268
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), заборонила газовим компаніям брати зі споживачів плату за зміну постачальника газу.
Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні 26 травня.
У рішенні сказано, що всім споживачам гарантується право вибору постачальника, а також забороняється стягувати плату або вимагати будь-яку іншу фінансову компенсацію у зв’язку зі зміною постачальника.
Чинний постачальник також не має права встановлювати умови для припинення договору поставки, які обмежують право споживача на зміну постачальника.
7 квітня НКРЕКП остаточно затвердила постанову, що регулює умови річного контракту на постачання газу для населення, який за замовчуванням отримали всі споживачі з 1 травня 2021 року.
Також газовим компаніям дозволено пропонувати громадянам і місячні тарифи на газ. Для переходу споживач повинен подати відповідну заявку. Крім того, споживач має право перейти до іншого постачальника газу в будь-який момент дії річної ціни.
Разом з тим регулятор дозволив газопостачальним компаніям самостійно приймати рішення про те, чи дозволити споживачеві знову повернутися на річний контракт після переходу на місячну ціну. Також постачальник має право вирішувати, чи приймати назад в обслуговування споживача, який пішов до іншого постачальника.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас