Електронне правосуддя в Україні: закон про поетапне впровадження набирає чинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронне правосуддя в Україні: закон про поетапне впровадження набирає чинності

Казна та Політика
311
В Україні проваджують електронне правосуддя. Закон про поетапний запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС) набирає чинності з 25 травня 2021 року.
Документ опубліковано у виданні «Голос України».
Як мало бути:
  • очікувалося, що система почне працювати відразу в комплексі з усіма модулями, і процеси будуть відбуватися централізовано. Однак до теперішнього часу ЕСІТС так і не запрацювала, попри спроби її запровадити на початку 2019 року;
  • у Верховній Раді пояснювали, що перешкодою стала низка чинників, одним з ключових з яких була неготовність всього обсягу модулів (підсистем) ЕСІТС до повноцінного стабільного функціонування.
Що тепер? Цей закон визначає, що запуск ЕСІТС буде поетапним. Окремі підсистеми (модулі) ЕСІТС починають функціонувати через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування відповідної підсистеми (модуля).
Про початок запуску Єдиної судової системи в складі всіх необхідних підсистем ВРП також публікує оголошення в «Голосі України» та на веб-порталі судової влади.
«Суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в паперовій або електронній формі в порядку, визначеному положенням про ЕСІТС і/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів)», — зазначено в законі.

Довідка Finance.ua:

  • ВР схвалила в другому читанні законопроєкт № 3985 про поетапний запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС).
Стежте за економічними новинами разом з Finance.ua! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас