Зростання бізнесу в єврозоні досягло трирічного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання бізнесу в єврозоні досягло трирічного максимуму

Світ
282
Зростання бізнесу в єврозоні прискорилося найшвидшими темпами за останні три роки в травні, але президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що невизначене відновлення все ще потребує екстреної підтримки з боку банку.
Про це пише Reuters.
У міру відновлення економіки і зміцнення довіри деякі політики висувають аргументи на користь того, щоб ЄЦБ почав відмовлятися від своїх надзвичайних заходів і повернувся до більш традиційних форм стимулювання.
Але інші більш обережні, попереджаючи, що відновлення, яке розпочинається, грунтується на міцній підтримці ЄЦБ і що нещодавнє зростання вартості запозичень до дворічних максимумів вже є серйозною перешкодою. Поряд з цим міністри фінансів єврозони продовжать підтримувати свої економіки.
З відкриттям нових підприємств – або, принаймні, адаптацією до блокувань – індекс менеджерів із закупівель IHS Markit flash Composite, який розглядається як хороший орієнтир для економічного здоров’я, зріс до 56,9 в травні з квітневого остаточного значення 53,8.
Це був найвищий рівень з лютого 2018 року.
Економіка блоку зросте на 1,4% в цьому кварталі, згідно з опитуванням Reuters минулого тижня, який також показав, що прогнози на решту року були знижені в порівнянні з минулим місяцем.
У Німеччині, найбільшій економіці Європи, активність у сфері послуг зросла найбільше майже за рік, чому сприяло ослаблення обмежень. Але вузькі місця постачань у виробництві призвели до проблем виробництва на дедалі більшій кількості заводів.
Скасування блокади у Франції викликало діловий бум в країні, причому активність перевищила очікування і підготувала грунт для економічного підйому. Угода, узгоджена Європейським союзом у четвер, про відкриття туризму в усьому блоці з 27 країн цього літа, має дати поштовх економіці, залежній від туризму, яка була вражена обмеженнями минулого року.
Попередній індекс ділової активності, що охоплює домінуючу сферу послуг єврозони з 19 країн, підскочив до 55,1 пункту з квітневих 50,5 пункту, що значно вище від медіанного прогнозу в 52,3 пункту опитування Reuters і найвищого рівня з червня 2018 року.
Фірми сфери послуг отримали вигоду з вивільнення відкладеного попиту. Індекс нового бізнесу, який був нижче за 50 пунктів протягом періоду пандемії коронавірусу, злетів до 56,7 пункту з 49,7 пункту – найвищого рівня з січня 2018 року.
Обробна промисловість пережила кризу коронавірусу набагато краще, ніж сфера послуг, оскільки заводи в основному залишалися відкритими. Надії на те, що впровадження вакцини буде успішним і що найгірше з пандемії вже позаду, підштовхнули загальний оптимізм до найвищого рівня відтоді, як IHS Markit почала збирати дані в липні 2012 року. Зведений індекс майбутнього випуску зріс до 69,7 з 68,9.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас