Справу Роттердам+ закрили вчетверте — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справу Роттердам+ закрили вчетверте

Енергетика
361
Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) вчетверте закрив справу Роттердам+. Це рішення оскаржить Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), повідомляє прес-слуба відомства у п’ятницю, 21 травня.
«Рішення нового старшого групи прокурорів Дениса Демківа про закриття так званої справи Роттердам+ 20 травня 2021 року викликає сумніви в його об’єктивності. НАБУ оскаржить рішення про закриття справи до в.о. керівника САП», — йдеться в повідомленні.
Стверджується, що рішення про закриття справи було прийнято в неробочий час, без консультацій з детективами і належного вивчення його матеріалів. У заслуховуванні справи в присутності в.о. керівника САП і інших прокурорів групи новий старший групи прокурорів відмовив. Він проігнорував і думку свого колеги — прокурора САП.
«Долю справи Роттердам+ має вирішити суд. Тільки так можна досліджувати повноту і переконливість зібраних детективами НАБУ доказів і надати їм справедливу оцінку», — підкреслили у відомстві.
Нагадаємо, 5 травня генеральний прокурор Ірина Венедіктова змінила старшого в групі прокурорів справи Роттердам+ Віталія Пономаренка. Той вже тричі закривав це провадження.
Тоді Венедіктова заявила про відсутність робочої комунікації між детективами НАБУ і прокурорами САП у справі Роттердам+.
Як відомо, у грудні 2020 року АМКУ прийняв рішення про закриття розслідування за формулою Роттердам+, яке тривало більш як 1,5 року. У результаті, відомство прийшло до висновку, що формула не мала ніякого негативного впливу на стан конкуренції на енергетичному ринку. Після цього з АМКУ була звільнена глава профільного департаменту Тетяна Кулешова, яка безпосередньо займалася розслідуванням.

Довідка Finance.ua:

  • Формула Роттердам+ була введена 3 березня 2017 року. Згідно з постановою НКРЕКП, в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам — ​​Роттердам — ​​Антверпен) + витрати на транспортування в Україну.
  • Таким чином, в тарифі встановлювалася рівна ціна на енергетичне вугілля українського та іноземного походження. Формула була скасована 23 серпня 2018 року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас