Михайло Федоров: хто і чому «обвалив» Bitcoin — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Федоров: хто і чому «обвалив» Bitcoin

Фінтех і Картки
8243
Bitcoin обвалився в ціні. Наприклад, в середу ціна за один Bitcoin опускалася до 30 тисяч доларів за монету, тоді як буквально нещодавно – 8 травня – Bitcoin коштував 59 тисяч доларів. Інші криптовалюти теж впали в ціні, в основному навіть більше, ніж Bitcoin.
Складність оцінки
Тим, хто вклався в криптовалюту, часто складно зрозуміти, чому так відбувається. А тим більше точно визначити для себе, чи потрібно скидати крипто-монети чи, навпаки, використовувати знижену ціну для нових покупок, адже для криптовалют складно вибудувати фундаментальний аналіз.
При оцінці компаній інвестори можуть оцінити виручку компанії, її прибуток, дізнатися баланс компанії і те, скільки коштують її активи.
На підставі цих даних люди можуть вибудувати своє уявлення про те, чи є їхні акції дорогими чи дешевими. Вони можуть визначити той рівень, за якого їхній актив є дешевим і де точно не потрібно продавати.
У криптовалютах, подібну оцінку провести неможливо. Ціна в 50 тисяч доларів за Bitcoin, по суті, нічим не відрізняється від ціни в 5 тисяч. Тому що у Bitcoin майже немає жодного чинника, до якого можна було б прив’язати його ціну.
Єдиним, що визначає ціну на Bitcoin, є баланс попиту і пропозиції на нього. І будь-яка фундаментальна оцінка Bitcoin може бути побудована тільки через призму оцінки попиту і пропозиції на криптовалюти.
А попит і пропозиція багато в чому залежать від охоплення і доступності криптовалют для інвесторів. Також залежать від настрою інвесторів, чи схильні вони до купівлі або до продажу цього активу.
Причини падіння
Приводом для падіння криптовалют наразі послужили дві новини. Перша – це твіт Ілона Маска про те, що Tesla не прийматиме Bitcoin в якості оплати. І заява Ілона про те, що Tesla, можливо, продасть або вже продала свої криптоактиви.
Друга новина – 19 травня стало відомо про те, що влада Китаю заборонила своїм фінансовим установам і платіжним компаніям надавати послуги, пов’язані транзакціями з криптовалютою і застерегла їх від участі в спекулятивній торгівлі.
Ці новини, природно, зіграли на настроях ринку, на користь продажів.
Але настрій – це фактор змінний. Якби вся справа була тільки в ньому, то ймовірно, падіння ціни Bitcoin потрібно було б використати для купівлі активу, що подешевшав. Адже настрій змінюється. Причому коментарі Ілона якраз мали більший вплив на настрої ринку.
Однак новини з Китаю носять вже більш серйозний характер, оскільки фактична заборона криптовалют значно звужує потенційний попит на них.
І тут мова йде вже про фундаментальні підстави для падіння цін на криптовалюти. А раз так, то поточне падіння можна розглядати не просто як корекцію і відкат вниз.
Поточне падіння в таких реаліях має під собою фундаментальні підстави і цілком обгрунтоване. Я б не рекомендував людям намагатися бігти і купувати криптовалюти, що подешевшали, в надії на те, що ціна потім повернеться до своїх максимумів.
Держави проти «крипти»
Китай завдав дуже серйозного удару по криптовалютах. Але також варто згадати і те, що 30 квітня і Туреччина заборонила використання криптовалют для купівлі товарів і послуг. Про це ж подумує і Індія.
Глава ЄЦБ Крістін Лагард заявляла про те, що ринок Bitcoin потрібно регулювати, щоб він не став інструментом для відмивання грошей і спекуляцій.
Дії Китаю оголюють проблему для криптовалют у вигляді ставлення до них держав. І скептичне, негативне, заборонне ставлення з боку держав до незалежних криптовалют стає вже трендом.
Держави з усе більшою силою починають протидіяти розвитку ринку криптовалют.
Вони замислюються про те, як можуть зібрати податки від отриманого прибутку на ринку «крипти».
Держави хочуть мати контроль над цим ринком. І вже серйозно замислюються про створення своїх криптовалют, які потенційно створять конкуренцію децентралізованим криптовалютам.
Всі ці тенденції будуть ускладнювати доступ інвесторів до ринку криптовалют, що, звісно, позначиться на доступності цього ринку для інвесторів.
При зменшенні можливостей доступу, при зростанні різних обтяжень, загальний сукупний попит буде придушуватися, що буде грати проти зростання цін на децентралізовані криптовалюти.
Михайло Федоров, аналітик
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас