В "Слузі народу" заявили, що парламент завершив земельну реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Слузі народу" заявили, що парламент завершив земельну реформу

Казна та Політика
278
Верховна Рада ухвалила земельні законопроєкти, які завершують земельну реформу і процес децентралізації. Але робота з упорядкування земельних питань буде продовжуватися і надалі.
Про це заявив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.
«Важливо розуміти, що державну землю або землю громад ніхто не зможе розбазарювати. Навпаки — створюються всі умови для того, щоб держава, громади, власники могли реально контролювати, як використовується земля, і не втрачали кошти через „сірі“ схеми», — заявив Корнієнко.
За його словами, земельну реформу і починали для того, щоб землею володіли і контролювали ті, хто на ній працює. Не чиновники з Києва, політики або пов’язані з ними бізнесмени, а громади і власники ділянок.
«Законопроєкт № 2194 передає всі державні землі за межами населених пунктів у власність громадам. Державі залишаться лише військові полігони, природоохоронні землі, ділянки держпідприємств. А законопроєкт № 2195 впроваджує систему електронних земельних аукціонів, які заощадять час, гроші і забезпечать прозорість продажу землі», — пояснює Корнієнко.
У профільному парламентському комітеті стверджують, що ці зміни допоможуть розвитку громад і фермерських господарств і спростять життя інвесторам і власникам землі.
«Більше не потрібно буде отримувати дозвіл на розробку технічної документації для зміни цільового призначення земельної ділянки. Виняток становлять тільки землі в державній або комунальній власності. Також скасовано державну експертизу землевпорядної документації. Відтепер органи екології та охорони культурної спадщини не погоджуватимуть документацію, а лише надаватимуть інформацію про обмеження у використанні земель», — заявив голова Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.
Він підкреслює, що завдяки прийнятому раніше законопроєкту № 2194 місцеві громади, нарешті, зможуть самостійно розпоряджатися землями за межами населених пунктів, регулювати цільове використання земель, передавати їх у користування і у власність і затверджувати містобудівну документацію в межах всієї території громади.
У свою чергу пов’язаний з ним законопроєкт № 2195 забезпечує прозорий і максимально зручний процес продажу землі через електронні аукціони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас