Ціни на газ в Європі злетіли: експерти розповіли, що буде з тарифами в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на газ в Європі злетіли: експерти розповіли, що буде з тарифами в Україні

Особисті фінанси
2845
Ціни на газ в Європі б’ють рекорди, що може позначитися на українцях. Зокрема, ціни для споживачів в Україні прив’язані до вартості палива на європейських хабах.
При цьому з 1 травня вітчизняний ринок газу перейшов на нові правила, згідно з якими газопостачальні компанії ввели для своїх споживачів тариф, який не може підвищуватися протягом року. Однак дедалі більші ціни в Європі можуть сплутати всі карти. Про це повідомляє «Апостроф».
«Тут буде дилема перед урядом і „Нафтогазом“, тому що, з одного боку, якщо ввели річний продукт з фіксованою ціною, то її потрібно дотримуватися, з іншого боку, всі прекрасно розуміють, що це не зовсім ринковий підхід», — заявив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.
За його словами, якщо «Нафтогаз» захоче під впливом зростання цін в Європі підняти тарифи всередині України, йому це не дозволить зробити уряд. Однак, якщо тарифи не збільшаться, «Нафтогаз» знову буде зі збитками.
У свою чергу експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп не виключив, що збільшення цін на газ позначиться на промислових споживачах.
«Що стосується побутових споживачів, то виглядає все так, що вони не відчують цього підвищення», — резюмував він.

Довідка Finance.ua:

  • У січні отримали оновлені платіжки за комуналку: ціна на природний газ для населення була збільшена на 14%. Після цього по країні прокотилася хвиля протестів проти підвищення тарифів.
  • З травня українці перейшли на обов’язкові річні контракти з постачальниками. Всі споживачі, які раніше платили з місяця в місяць за поточною ціною, в обов’язковому порядку будуть переведені на базову ціну річного контракту.
Важливі поради та новини, які стануть в пригоді для вашого гаманця, читайте в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас