Зміни умов кредитного договору: як це повинно відбуватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни умов кредитного договору: як це повинно відбуватись

Кредит&Депозит
420
Умови кредитного договору не можуть змінюватися в односторонньому порядку, тому кредитодавець може лише пропонувати позичальнику такі зміни.
Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.
«Умови кредитного договору не підлягають зміні в односторонньому порядку (частина сьома статті 12 Закону України „Про споживче кредитування“). Для того, щоб внести зміни за ініціативою кредитодавця, йому необхідно направити позичальнику пропозицію щодо зміни умов кредитного договору», — пояснюють експерти.
Позичальник розглядає пропозицію і дає відповідь у зумовлений пропозицією ініціатора строк. Зміни і доповнення умов кредитного договору оформлюються у тому самому порядку, в якому оформлений сам договір, тобто письмово — окремою угодою між сторонами.
У разі виявлення порушення умов договору кредитодавцем позичальник вправі звернутися до Національного банку України, оскільки саме він здійснює державне регулювання та нагляд у сфері споживчого кредитування, чи суду.
При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.
Укладаючи кредитний договір, позичальник має детально вивчити його умови на предмет відсутності несправедливих умов, до яких можна віднести:
  • сплату штрафних санкцій за дострокове погашення кредитної заборгованості (клієнт банку має право достроково погасити кредит без застосування до нього штрафних санкцій з боку банку);
  • умови, що передбачають зміни в витратах позичальника за кредитним договором, окрім процентної ставки (наприклад, умови щодо зміни розміру щомісячної комісії за користування кредитом);
  • вимоги відносно сплати позичальником непропорційно великої суми компенсації (понад 50% вартості послуги) у разі невиконання ним своїх зобов’язань за кредитним договором (вартістю послуги при наданні кредиту рахуватиметься сума процентів за весь строк користування кредитом).
Чи можливо розірвати кредитний договір:
  • договір може бути змінено або розірвано лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом, або рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, установлених договором або законом;
  • істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.
Невиконання або виконання зобов’язання з порушенням умов, визначених його змістом (неналежне виконання) є порушенням зобов’язання. У разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема розірвання договору.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас