Де в Україні платять найбільше і яких працівників не вистачає бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де в Україні платять найбільше і яких працівників не вистачає бізнесу

Особисті фінанси
1014
Українські компанії розширюють свої штати, але переважно на робочі спеціальності. Серед найбільш затребуваних — продавець-консультант, вантажник, менеджер з продажу, кур’єр, охоронець і водій таксі.
Про це розповіла керівник по роботі з партнерами Сервісу Jooble Олена Кирильєвніна у коментарі РБК-Україна.
«Більшість відкритих вакансій згенерували компанії зі сфери рітейлу, логістики та перевезень. Тобто бізнеси, які активно підтримують життя у великих містах і забезпечують населення послугами доставки, перевезень і продуктами навіть в період карантину», — говорить вона.
Для деяких фахівців відбір проводиться за спрощеною схемою. Наприклад, щоб влаштуватися касиром в супермаркет, необов’язково мати досвід роботи або складати резюме — досить прийти на співбесіду з усіма документами.
Така лояльність роботодавців цілком зрозуміла. У деяких галузях спостерігається нестача фахівців, розповідає HR-експерт Тетяна Пашкіна.
«Найгостріший (кадровий дефіцит. — Ред.) у сфері IT. Кількість вакансій зростає, а ось фахівців — скорочується», — каже вона. Роботодавцям також все складніше знайти досвідченого менеджера з продажу, логіста, секретаря. Крім того, в дефіциті механіки, інженери і навіть двірники, за яких бізнес змушений серйозно конкурувати.
Конкуренцію українським компаніям за робочі руки складають роботодавці з країн ЄС. За даними Jooble, найбільше наших співвітчизників зараз чекають у Польщі, Чехії, Німеччині, Литві та Латвії. Серед найбільш затребуваних спеціальностей — водій, далекобійник, різноробочий, пакувальник і вантажник.
В Україні сформувався відкладений попит на деяких фахівців, пояснює Тетяна Пашкіна. Зараз компанії наймають сезонних робітників, крім того, після завершення локдауну потрібні співробітники в ресторани і непродовольчі магазини.
Активізація ринку праці вже позначається на зарплатах. У березні, за даними Державної служби статистики, середня номінальна зарплата в Україні склала 13,6 тисяч гривень, що на 18,9% більше в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. У Києві середня зарплата вже становить 20 тисяч гривень на місяць.
Заробітні плати в цьому році готові підвищувати 23% роботодавців, йдеться в дослідженнях Jooble. Залишити їх без змін вирішили 19,4% компаній, а зменшити — всього 1,4% роботодавців.
Майже половина респондентів поки думають, що робити з зарплатами в цьому році. Пашкіна вважає, що більшість з них все ж змушені підвищити виплати своїм фахівцям, враховуючи, як гостро стоїть питання конкуренції за кваліфікованих працівників.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас