«Укрзалізниці» на анбандлінг потрібно 2-3 роки — в.о. голови правління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укрзалізниці» на анбандлінг потрібно 2-3 роки — в.о. голови правління

Фондовий ринок
162
Реформа із розділення УЗ на вантажні і пасажирські напрямки та її анбандлінгу наразі здійснена приблизно на чверть, для її завершення буде потрібно ще мінімум 2−3 роки.
Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» сказав в.о. голови правління «Укрзалізниці» Іван Юрик.
«Якщо вимірювати від 0 до 100%, то я б оцінив, що ми зараз десь на рівні 20−25%. УЗ має бути розділена на чотири оператори: пасажирське сполучення — це центральний бюджет і місцеві бюджети, інфраструктура — постійна державна власність, вантажні перевезення — це лібералізований ринок, а виробництво, локомотивні і вагонні заводи — це сервіс, як для УЗ, так і для майбутніх приватних операторів», — сказав Юрик.
За його словами, останнім часом цей процес йшов, «скоріше, за інерцією, закладеною в минулому».
«До того ж деякі речі були зроблені неправильно. Наприклад, реєстрацію окремих філій провели без необхідного корпоративного узгодження наглядової ради — це неправильно юридично. Це створює потенційні ризики для бізнесу в майбутньому», — підкреслив він.
За його оцінками, найближчі два-три роки будуть для компанії перехідним періодом.
«Ми повинні зробити свою домашню роботу, зробити прототип УЗ в частині холдингу з розмежованими 4 операторами, кожен з яких матиме окремий баланс активів і пасивів, щоб після анбандлінгу перейти в новий ринок. Причому, на мою думку, два роки для такого переходу — це якщо дуже швидко «бігти», — сказав Юрик.
Крім цього, він назвав необхідною умовою прийняття базового закону про залізничний транспорт і новому ринку в парламенті. За його словами, зараз проходить досить конструктивна робота з транспортним комітетом, і є надія, що закон буде прийнятий в цілому до кінця року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас