Чи успадковуються борги при прийнятті спадщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи успадковуються борги при прийнятті спадщини

Особисті фінанси
5584
До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися до його смерті.
Про це повідомляє Координаційний центр з надання правової допомоги.
Який розмір боргів успадковується. Спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, отриманого у спадщину. Тобто, якщо спадкоємцем було прийнято у спадщину 10 000 грн., вимоги кредиторів можуть бути задоволені в межах цієї суми.
Хто має сповіщати кредитора про смерть боржника. Спадкоємці зобов’язані сповістити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.
В який термін можуть звернутись кредитори до спадкоємця з вимогою про сплату боргу. Кредитору спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.
Що буде, якщо не відомо про наявність боргів:
  • якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину;
  • в цьому випадку кредитор спадкодавця зможе звернутись в 6-місячний термін з моменту коли він дізнався про отримання свідоцтва про прийняття спадщини.
Що робити, якщо вам відомо про наявність боргів:
  • якщо вам відомо про наявність кредиторів спадкодавця, ви можете звернутись із заявою, в якій повідомити про смерть спадкодавця та про прийняття вами спадщини, долучивши до такої заяви свідоцтво про прийняття спадщини. Таку заяву необхідно зареєструвати у кредитора або надіслати цінним листом з описом та з повідомленням за допомогою пошти;
  • в цьому випадку розпочинається 6-місячний термін, протягом якого кредитор може звернутись до вас із вимогою;
  • відсутність такої вимоги протягом 6-місяців з моменту коли кредитор дізнався про прийняття спадщини, є підставою для відмови у погашені кредиту та узгоджується з судовою практикою.
Як дізнатись про наявність боргів у спадкодавця:
  • перевірити, чи є спадкодавець стороною судової справи – за посиланням. Перевірка здійснюється за пунктом Сторона по справі, де необхідно вказати прізвище, ім’я та по батькові спадкодавця;
  • перевірити, чи є наявні виконавчі провадження щодо спадкодавця – за посиланням
  • перевірити, чи є спадкодавець боржником – за посиланням.
Як діяти, коли не хочете прийняти спадщину із боргами:
  • спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її;
  • для цього йому необхідно протягом 6-місяців з дня смерті спадкодавця звернутись із заявою про відмову у прийнятті спадщини;
  • закон не допускає, щоб спадкоємець відмовився від частини спадщини – не можна прийняти в спадщину, наприклад, квартиру і відмовитися від зобов’язань по виплаті кредиту.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас