Інвестиційні «Робін Гуди»: хто це і як вони впливають на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційні «Робін Гуди»: хто це і як вони впливають на ринок

Особисті фінанси
436
Під час пандемії держави всього світу роздали дуже багато грошей. Йдеться про безліч програм допомоги безробітним та підприємствам, що діяли у різних країнах. Такий приток заощаджень спричинив появу нового явища на ринку інвестицій — так званих «Робін Гудів».
Про це розповів фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків під час онлайн-вебінару «FinUpDate Випуск 16. Куди інвестувати і не інвестувати у 2021 році»
«Тоді особливо не було часу розбиратися — чи втратили люди роботу, чи потрібні ці гроші людям взагалі – роздали всім. Але не всім вони були потрібні, тому значна частина їх була спрямована на фінансові ринки, причому більшість — у стандартні акції», — розповів експерт.
Як зазначає Демків, у результаті цього сформувався цілий пласт так званих «Робін Гудів». Це фізичні особи, середній чек яких є зовсім невеликим — максимум кілька десятків тисяч доларів. Однак ці люди у своїй кількості стали дуже вагомим драйвером ринку.
«За деякими статистичними даними, приблизно 40% торгів було проведено фізособами. І не рахуватися з цим фактором вже не є можливим», — підкреслив експерт.
Що це означає: за словами експерта, якщо раніше лопання бульбашки на ринку інвестицій було таким, яке було потрібне спекулянтам, то зараз ми маємо говорити про велику кількість виборців. І регулятори, приймаючи рішення, вже не можуть ігнорувати цей фактор, навіть якщо вони максимально незалежні, як це є у випадку зі США.
«Поведінка „Робін Гудів“ дуже відрізняється від поведінки фінансових спекулянтів, до яких ми вже звикли. Вони часто купують акції, які їм просто подобаються. Тобто неефективності на ринку є і вони будуть зберігатися через збільшення кількості цих непрофесійних інвесторів», — підсумував фінансовий аналітик.
До речі, більше цікавих новин та корисної інформації в зручному форматі – у телеграм-каналі Finance.ua. Не забудьте підписатися! 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас