В Уряді розповіли, як планують запроваджувати накопичувальну пенсійну систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Уряді розповіли, як планують запроваджувати накопичувальну пенсійну систему

Казна та Політика
916
Нова концепція накопичувального рівня пенсійної системи передбачає відрахування 2% зарплати співробітника на спеціальні небюджетні рахунки в Казначейство паралельно зі зниженням ЄСВ з 22% до 20%, податку на доходи фізичних осіб – з 18% до 16%.
Про це повідомив Офіс простих рішень та результатів.
“За нашими прогнозами, якщо до кінця цього року буде ухвалений відповідний законопроєкт, а також зміни в Податковий та інші кодекси, то вже наступного року можна буде розробити ІТ-рішення і з 2023 року запустити накопичувальну систему”, – сказано в повідомленні.
Все працюватиме наступним чином:
  • роботодавці і працівники сплачуватимуть по 2% від розміру зарплати працівника (учасника системи). Ці кошти потраплятимуть на спеціальні (небюджетні) рахунки у Казначейство. Задля уникнення додаткового податкового навантаження на громадян та бізнес, одночасно з цим будуть зменшені ЄСВ (з 22% до 20%) та ПДФО (з 18% до 16%);
  • далі учасник системи обиратиме авторизований банк чи пенсійний фонд, в який надходитимуть кошти на зберігання. Це будуть надійні, авторизовані державою структури, за якими пильно наглядатимуть НБУ та НКЦПФР. Весь рух коштів учасник системи зможе контролювати через спеціальний електронний кабінет;
  • до виходу учасника системи на пенсію кошти інвестуватимуться та працюватимуть на економіку України;
  • з настанням пенсійного віку ці накопичені кошти забезпечать людині довічну пенсію. Крім того, з цих коштів можна буде отримати значну одноразову виплату у визначених випадках. Також, накопичення можна буде успадковувати.

Пенсійні системи світу 🧐

“Переходити до цієї системи ми пропонуємо поступово, адже важливо, в першу чергу, забезпечити пенсіонерам гідне та захищене життя. Тому перший час існуватиме як солідарна система, так і накопичувальна”, – підсумували в Офісі простих рішень та результатів.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада направила на доопрацювання законопроект № 2683 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення». Документ пропонує ввести додатковий елемент пенсійної системи (так званий другий рівень).
  • Накопичувальний пенсійний рівень в Україні може запрацювати з 2023 року, як передбачає законопроєкт, над яким зараз працює профільний комітет Ради і уряд. Для цього треба створити інфраструктуру і налагодити пруденційний нагляд за приватними фінансовими установами.
  • Зараз лише близько мільйона українців мають рахунки в недержавних пенсійних фондах.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на Finance_ukr та першими дізнавайтесь про новини у світі фінансів 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас