В Україні пропонують урізати зарплати чиновників і членів наглядових рад через COVID-19 — законопроєкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні пропонують урізати зарплати чиновників і членів наглядових рад через COVID-19 — законопроєкт

Казна та Політика
455
Верховній Раді рекомендували ухвалити за основу законопроєкт, яким пропонують встановити максимальний розмір зарплати для окремих категорій осіб під час дії надзвичайної ситуації через коронавірус. Обмеживши суми виплат, влада розраховує отримати понад один мільярд гривень для боротьби з епідемією.
Про це пише Обозреватель.
У чому суть законопроєкту?
У період режиму НС, а саме через карантинні обмеження, в Україні зменшилися надходження до державного бюджету. Тому парламенту запропонували ухвалити законопроєкт, який дозволить за необхідності оперативно знаходити додаткові кошти.
Кому пропонують урізати зарплати:
  • керівникам та працівникам підприємств державного сектору економіки;
  • державним службовцям;
  • працівникам усіх установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету.
На період дії режиму надзвичайної ситуації і протягом дев’яти місяців після нього зарплати вищезгаданих категорій громадян не повинні перевищувати 12 мінімальних. Тобто вони зможуть отримувати максимум до 72 тис. грн на місяць. Однак сам законопроєкт розроблювали ще в 2020 році, коли мінімальна зарплата була меншою. Відповідно, суми ще будуть переглядатися, але істотно вони не зміняться.
Якщо правила будуть порушені і працівнику не обмежать заробітну плату, то передбачається адміністративне покарання. На посадову особу накладуть штраф від 500 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 грн – 170 000 грн). А виплачені понад встановленого максимального розміру кошти підлягатимуть поверненню в бюджет.
Крім того, протягом трьох років із моменту такого правопорушення громадяни не зможуть бути призначені:
  • на посади державної служби України;
  • на посади в установах і організаціях, які фінансуються або дотуються з бюджету;
  • на роботу за контрактом у суб’єкти господарювання державного сектору економіки.
Під дію цього законопроєкту підпадають: народні депутати, прокурори, працівники ЦВК, держслужбовці, працівники місцевого самоврядування, члени регулятора.
Зараз законопроєкт розглянув тільки профільний комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який рекомендував ухвалити його за основу. У бюджетному комітеті ще не читали документ, але підтримують обмеження щодо зарплат чиновників. Крім того, у ВР також зареєстровані інші ініціативи щодо зменшення зарплат народних депутатів. Усі вони поки чекають свого часу для розгляду в комітетах, а потім у сесійній залі.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас